Od tzv. „lažne igre“ kako su je nazivali na samom početku, poker je danas postao jedna od najpoznatijih kartaških igara. Iako postoji nekoliko varijacija, poker pravila su u osnovi jako jednostavna. Neće vam biti potrebni sati i sati učenja već samo vežba, a vremenom i strategija.

U tekstu ćemo se osvrnuti na 3 najpoznatije vrste: Straight, Stud i Draw poker.

Poker pravila i kombinacije karata

Rojal fleš je najjača formacija koju možete dobiti kombinujući svoje i zajedničke karte. U Rojal fleš spadaju: desetka, žandar, dama, kralj i as istog znaka. Pet uzastopnih karata istog znaka čini Strejt fleš. U slučaju da je strejt formiran kod više igrača, pobednik je onaj koji u rukama ima veću kartu.

Već svima dobro poznate, 4 iste – Poker, govore same za sebe i nije ih potrebno posebno predstavljati. Ful haus – Ovde se misli na 3 karte iste vrste i jedan par. Npr. to mogu biti 3 dame i 2 asa, ili 3 desetke i 2 kralja. Kada je reč o tzv. flešu, to se odnosi na 5 karata istog znaka a redosled nije bitan.

Ako ste sa kartama u ruci i zajedničkim kartama uspeli formirati niz (npr. 10, žandar, dama, kralj i as) ali su karte različitog znaka, onda se radi o tzv. kenti. Ne treba zaboraviti spomenuti i triling (3 karte iste vrste), dva para (2 para iste vrste), par (2 karte iste vrste).

Straight Poker

Od samog nastanka, Straight poker je njegova najstarija verzija. Ruku igrača čine 5 karata koje su dobili prilikom deljenja i pobeđuje onaj čija kombinacija je najjača. Dakle, deljenje i klađenje traje jednu rundu, a igrači imaju standardnu opciju da podignu ulog, odnosno re-raise, ponovno podizanje uloga.

Stud Poker

U ovoj varijanti, deljenje karata igračima je naizmenično. Isprva su karte licem nadole, a kasnije se postupno otkrivaju tokom svake runde. Seven Card Stud je najpopularnija verzija, te se igra sa 7 karata od kojih se treba napraviti najbolja kombinacija od 5 karata.

Draw Poker

U ovoj verziji, igrači dobijaju po 5 karata. Nakon klađenja, svaki igrač ima pravo da odbaci karte koje mu  ne odgovaraju i da umesto njih dobije nove.

Opcije igrača u rundi

Da li je u pitanju strategija ili igrate iz zabave, na raspolaganju vam stoji nekoliko opcija.

Fold

Neovisno od vrste pokera koju igrate, uvek možete odustati, prekinuti postavljanje uloga i vratiti karte. To može biti na samom početku ali i na pola igre, što je nekada i pametnija opcija.

Bet

Proizvoljno možete postaviti ulog ako drugi igrač to nije uradio. Nakon toga, ostali igrači moraju uložiti isti iznos ako žele nastaviti sa igrom.

Raise

Ako je drugi igrač povećao ulog, onda je na vama obaveza da uradite isto ako želite nastaviti sa igrom.

Call

Ako je neko pre vas postavio ulog, vi možete da ga pratite tzv. call, i uložite isti iznos novca.

Check

U ovom slučaju ne ulažete nikakav ulog i na potezu je naredni igrač.

Flop

Prve tri karte koje se izvuku iz špila i koje su predstavljene igračima nazivaju se flop. To se odvija nakon prvog uloga.

Turn

Ovo je četvrta karta koja se predstavlja igračima a samim tim se i povećava broj mogućih kombinacija za igrače. Turn se odvija nakon drugog uloga.

River

Nakon trećeg uloga izvlači se river, odnosno peta karta koja se predstavlja igračima.

Showdown

Igrači koji su došli do konačnog obračuna ili showdown-a, sada pokazuju svoje karte i tako dolazimo do zaključka koji igrač je pobednik koji uzima tzv. pot.

Poker matematika i verovatnoće

Baza svake kartaške igre pa tako i pokera je matematika, a verovatnoća je deo matematike koji se bavi mogućim ishodom, odnosno jednim od moguća dva. Obzirom da je ovde reč o špilu karata, onda ishod nije samo jedan.

Ukratko, zlatno pravilo je da je šansa, odnosno verovatnoća da ćete dobiti određenu vrstu ruke, jednaka broju kombinacija od 5 karata te vrste, podeljena sa ukupnim brojem mogućih ruku od 5 karata.

Ostanite hladni i uplašite protivnika

Imajte na umu da vaše karte/kombinacije možete videti samo vi, tako da blefiranje čini veliki deo ove igre. Ako ste nekada gledali poker turnire, mogli ste videti kako i najlošije karte donose pobedu. Hladnokrvna lica, odnosno poker face kojim se diče profesionalci pokazuju odraz njihovog samopouzdanja, koje na duže staze, ova igra i traži.

Na raznim gembling sajtovima možete okušati svoju sreću u demo verzijama, a kada steknete dovoljno iskustva, pročitate neke savete i predloge, pređite na poker igru za pravi novac i počnite usavršavati svoju strategiju.