Blekdžek kartaška igra još je poznata pod nazivom 21, jer je to glavni cilj ove igre. Pred sam početak igrači trebaju uložiti svoj ulog, nakon čega dobijaju po 2 karte okrenute nagore. Diler takođe uzima 2 karte ali je samo jedna od njih okrenuta nagore.

Igrač treba u zbiru imati 21 ili broj najbliži njemu a u slučaju da konačan rezultat bude preko 21, ruka je gubitna.

Kako se vrednuju karte?

Sve karte u špilu imaju vrednost koja je na njima prikazana, kralj, dama i žandar imaju vrednost 10, dok se asovi mogu vrednovati sa 1 ili 11.

Dvostruki ulog

Ovo je poznato i kao Double down, gde igrač može da udvostruči svoj ulog, nakon čega dobija još jednu kartu.

Split

Opcija razdvajanja odnosno split moguća je samo ako igrač dobije dve iste karte i u obavezi je da uloži ulog istovetan prvobitnom. Na kraju, karte se razdvajaju i diler deli nove dve karte, po jednu za oba broja.

Surrender (predaja)

Ako igrač nije zadovoljan dobijenim kartama ima pravo da se preda, tj. odustane, ali i to ima cenu. U slučaju da se opredeli za to, kuća uzima pola od uloženog novca.

Insurance (osiguranje)

Opcija osiguranja dostupna je igračima samo u slučaju kada je dilerova otkrivena karta kec. Ovo spada u tzv. bočne opklade i igrač mora uložiti polovinu svog uloga.

Nerešeno (push ili tie)

Nije često ali dešava se da igrač i diler dobiju isti rezultat i tada je ishod igre nerešen. Ulog se vraća igraču, a u situacijama kada i diler i igrač dobiju blekdžek, kuća isplaćuje dobitak igraču, što je jedan od retkih izuzetaka.

Isplate u blekdžek-u

Kada je reč o isplatama, to sve zavisi koju vrstu blekdžek-a igrate a ako je reč o online kazinu, ponude provajdera su različite.

Ako je igrač odmah u deljenju dobio blekdžek (kec i desetku, žandara, damu ili kralja) isplaćuje mu se dobitak u odnosu 3:2.

Kod osiguranja i pod uslovom da ruka igrača bude dobitna, isplaćuje se dobitak u odnosu 2:1.

Pored standardnog, postoji opcija klađenja na par/nepar. To se odnosi na prve dve izvučene karte, a isplata se kreće od 6:1 pa do 25:1.

Šanse i verovatnoće za dobitak u blekdžek-u

Za sve koji ste gledali film “21” (zasnovan na istinitom događaju), sigurno ste ostali oduševljeni popularnom metodom brojanja karata. Svojevremeno je ta fora prolazila, ali danas je gotovo nemoguća.

Kazina danas koriste veliki broj špilova tako da bi brojanje bilo suludo, i jednostavno ćete morati verovati svom osećaju. Sa razlogom se zovu igre na sreću, a rizik je sastavni deo tog “posla”.

Zaslužuje li blekdžek priliku?

Ako ste osoba koja uživa u iščekivanju i adrenalinu, bez puno razmišljanja pružite priliku blekdžek-u i uverite se zašto je pri samom vrhu omiljenih kartaških igara.

Isto kao i u pokeru matematika igra veliku ulogu, ali sa 6 ili 8 špilova koliko kazina danas koriste za blekdžek, teško da imate prostora za neko veće predviđanje. Obzirom da je sama igra jako zabavna i jednostavna, predlažemo da okušate sreću, odgovorno upravljate svojim novcem, i neka vas na kraju dočeka srećnih 21.