Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
март 2019.
П У С Ч П С Н
« феб    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Активности у оквиру Danubeparks Step 2.0 пројекта

РАДНА ГРУПА ЗА ТУРИЗАМ ДУНАВСКЕ МРЕЖЕ У ПП ЛОЊСКО ПОЉЕ У ХРВАТСКОЈ, ОКТОБАР 2013. ГОДИНЕ

У оквиру предвиђених активности пројекта Денјубпаркс корак 2, радна група за туризам представника заштићених подручја Дунавске мреже одржала је дводневну радионицу у ПП Лоњско поље у Хрватској. Једна од основних тема разговора била је оцена смерница проистеклих из оцењивачке турнеје која је ради увида у постојећу ситуацију у области образовних програма спроведена крајем маја и почетком јуна у дунавским заштићеним подручјима. Разговарало се такође и о смерницама чија примена би допринела обједињавању и унапређењу понуде у области животне средине Дунавске мреже.

Током дводневног рада учесници су били у прилици да се кроз презентацију директора ПП Лоњско поље Горана Гугића упознају са регионалним концептом за ово заштићено подручје, активностима које је Министарство туризма Хрватске предузима према концепту мастер плана за ово подручје, као и конзервацији и обнови традиционалних посавских кућа и њиховог стављања у функцију туризма. Било је речи и о припреми књиге легенди Дунавске мреже, могућим туристичким понудама за особе са инвалидитетом, а прилику да представе своје активности имали су представници Туристичке заједнице Сисак-Мославина, док су представници Светског фонда за заштиту дивљих животиња говорили о Европској повељи за одрживи туризам.

Током боравка у ПП Лоњско поље представници ЈП „НП Ђердап“ са директором овог парка природе разговарали су о могућој сарадњи два заштићена подручја, размени искустава запослених, као и младих ренџера с обзиром да ПП Лоњско поље за основце локалне школе организује камп младих надзорника.

СТУДИЈСКА ПОСЕТА НАЦИОНАЛНОМ ПАРКУ ХОХЕ ТАУЕРН, АУСТРИЈА, СЕПТЕМБАР 2013. ГОДИНЕ

Представници ЈП „Национални парк Ђердап“ су у оквиру Danubeparks step 2.0 пројекта боравили у Националном парку Хохе Тауерн, Аустрија, у периоду од 19-22. септембра 2013. године. Циљ овог студијског путовања је обилазак Визиторских центара Националног парка Хохе Тауерн и упознавање разноврсности, начина функционисања и применљивости савремених технологија и дигиталних алата у визиторским центрима.

Учење на богатом искуству домаћина представља основ за реализацију једне од пројектних активности ЈП „Национални парк Ђердап“ – набавку и инсталацију софтвера за дигитални инфо-корнер који треба да допринесе атрактивности и брендирању Дунавске мреже заштићених подручја.

СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА DANUBEPARKS STEP 2.0 ПРОЈЕКТА, ДЕЛТА ДУНАВА, АВГУСТ 2013. ГОД.

Од 30. августа до 1. септембра 2013. године у Тулчи у Румунији одржан је састанак Управног одбора Пројекта, као и међународни Фестивал Дунава на коме су учествовале чланице Дунавске мреже заштићених подручја.

На седници Управног одбора представљени су досадашњи резултати предвиђених активности у оквиру свих радних пакета у пројекту, о чему је говорио менаџер пројекта Георг Франк. Главна тема седнице Управног одбора била је будућа организација Дунавске мреже заштићених подручја по завршетку пројекта Денјубпаркс степ 2.0 односно могућност институционализације мреже. Договорено је да се у наредном периоду дефинише начин организације мреже (председник, борд директора, генерални секретар), предлог статута мреже, визије и циљеви односно стратегија развоја мреже у будућем периоду, нови пројекти као вид финансирања мреже, а рок за ове послове је крај 2013. године. На следећој седници Управног одбора разговараће се о предлозима ових докумената, као и одређивању локације будуће канцеларије.

На седници Управног одбора представљени су и нови чланови мреже, Браила и Доњи Прут. За учеснике седнице Управног одбора пројекта организована је студијска посета делти Дунава, како би сазнали нешто више о врстама и стаништима на овом подручју.

По завршетку официјелног дела седнице Управног одбора за учеснике је организовано такмичење у веслању у оквиру Међународног фестивала Дунава. Као и друга заштићена подручја и Национални парк Ђердап је на Фестивалу Дунава имао штанд са промотивним материјалима.

Седница Управног одбора Пројекта је добра прилика да управљачи заштићених подручја разговарају међусобно, размене искуства, а све у циљу квалитетног и унапређеног рада.

TASK FORCE MEETING RIVER FLAGSHIP SPECIES GO FOR STAKEHOLDER & MORPHOLOGY GOES POLICY, КОПАЧКИ РИТ, ЈУН 2013. ГОД.

Представници ЈП „Национални парк Ђердап“ учествовали су на семинару Task Force Meeting River Flagship species go for Stakeholder & Morphology goes Policy, од 04.06.2013. године до 06.06.2013. године у Парку природе Копачки рит.

Учествовање на семинару представља наставак имплементације пројекта у оквиру WP4 and WP 5 DANUBEPARKS STEP 2.0 .

Пројекат се темељи на прекограничној сарадњи на заштити реке Дунав, његових притока и поплавних подручја. За време трајања радионице, приказане су мере и активности на заштити белорепана и црне тополе, као и активности из области морфологије река. Учесницима радионице су дате смернице за мониторинг врста обухваћених пројектом, брегунице и жалара слепића, које су индикатори очуваности обала река. Приказани су и досадашњи резултати реализације пројекта, а дискутовало се и о предстојећим активностима.

Настављајући тренд учења на примерима добре праксе, по завршетку радионице, представици ЈП „Национални парк Ђердап“ су у оквиру студијске посете разменили искуства у управљању заштићеним подручјем на примеру Парка природе Копачки рит.

РАЗМЕНА ИСКУСТАВА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА DANUBEPARKS STEP 2.0, КОПАЧКИ РИТ, ЈУН 2013. ГОД.

Пројектом DANUBEPARKS STEP 2.0 предвиђена је професионализација кадрова. Тим поводом надзорници ЈП „ Национални парк Ђердап“ боравили су у Парку природе Копачки рит. Студијска посета Копачком риту омогућила је размену искустава и стицање нових знања у области одрживог туризма, нарочито у области рада са посетиоцима.

Надзорници ЈП „ Национални парк Ђердап“  су током дванаестодневне посете едуковани о презентацијским вештинама у раду са посетиоцима, безбедности посетилаца, али и су упознати и са богатством флоре и фауне и културно историјским наслеђем овог подручја.

СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ДУНАВСКЕ МРЕЖЕ ЗАШТИЋЕНИХ ПОДРУЧЈА, ДОНАУ АУЕН, МАЈ 2013. ГОД.

Седница Управног одбора управљача заштићених подручја у оквиру Дунавске мреже одржана је у Хаинбургу, Аустрија. На седници су разматрани резултати рада у оквиру DANUBEPARKS STEP 2.0 пројекта, представљена је организациона структура чланица мреже, као и могућност институционализовања исте.

Guido Plassman (ALPARC) и Мircea Verghelet (CNPA) представили су организациону структуру ових мрежа. Карл Манцано је представио три могућности будућег функционисања Дунавске мреже: наставак функционисања без правног тела, кроз заједничке пројекте, оснивање правног тела  (асоцијације), формирање мреже као дела ICPDR.

С обзиром да је процес институционализације мреже дуготрајан, договорено је да се на завршној конференцији DANUBEPARKS STEP 2.0 пројекта, у Будимпешти, потпише трећа Декларација, као основ DANUBEPARKS STEP 3.0 пројекта како би се обезбедила финансијска средства потребна за функционисање мреже до успостављања правног статуса.

Седница Управног одбора је искоришћена и за представљање невладине организације из Молдавије којој је, након представљања, изгласан пријем у Дунавску мрежу заштићених подручја.

САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ТУРИЗАМ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА DANUBEPARKS STEP2.0, НАЦИОНАЛНИ ПАРК ЂЕРДАП, МАРТ 2013. ГОД.

У Доњем Милановцу је у организацији Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“ од 12 – 14. марта реализован састанак радне групе за туризам у оквиру пројекта Danube Parks step 2.0 која је за тему имала развој туризма у заштићеним подручјима. Састанку је присуствовало 40 представника из 14 заштићених подручја, чланица Дунавске мреже из осам подунавских земаља.

Први дан скупа је био резервисан за едукацију пројект менаџера, трећу по реду у оквиру пројекта. У прве две радионице, едукација је била везана за управљање пројектом и израду ППП презентација, док су на радионици у Доњем Милановцу пројект менаџерима представљени савремени начини модерирања група који ће помоћи у будућем управљању пројектом.

У оквиру састанка радне групе за туризам представљен је и један од пројектних задатака, путовање дуж Дунава с циљем прикупљања података о заштићеним подручјима у оквиру Дунавске мреже. Овај пројектни задатак реализоваће водећи партнер – Национални парк Донау Ауен уз помоћ партнера из земаља кроз које се путује. Други део састанка односио се на смернице за побољшање квалитета туризма у заштићеним подручјима.

Последњег дана рада, учесници радионице дискутовали су о решењу за хардвер и софтвер дигиталног инфо корнера, о уређају који ће бити постављен у заштићеним подручјима дунавског басена и који ће уз помоћ модерних технологија на најбољи начин представити природне и културне вредности подручја, али и промовисати Дунавску мрежу. Пројектом је предвиђено да набавку софтвера реализује ЈП „Национални парк Ђердап“.

Наведени скуп је искоришћен и за потписивање споразума о сарадњи са Националним парком Дуна Иполи из Мађарске. Споразум о сарадњи потписали су директор мађарског НП Дуна Иполи Андраш Фури и директор ЈП „НП Ђердап“ Срђан Стефановић. Као најзначајније активности националних паркова наведене су будући развој, размена искустава и информација битних за управљање заштићеним подручјима и заштиту природе, заштита станишта и угрожених врста, усавршавање запослених и заједничка реализација пројеката.

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Бонитетна оцена
Линкови
Министарство заштите животне средине

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme - Danube GeoTour

Danube Transnational Programme - DaRe to Connect

Danube Transnational Programme - ConnectGREEN

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина