Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
фебруар 2019.
П У С Ч П С Н
« јан    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Активности у оквиру пројекта BioREGIO Carpathians

BioREGIO Carphatians

BioREGIO Carphatians

 

САСТАНАК РАДНОГ ПАКЕТА 5 У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА BIOREGIO CARPATHIANS

Болцано, Италија

  1. – 15. мај 2014.

Четврти састанак у оквиру радног пакета 5 пројекта BioREGIO Carpathians одржан је у просторијама партенра који координише овим радним пакетом – Академије EURAC из Болцана.

Првог дана састанка, 14. маја, у преподневном делу рада, представљени су резултати које су прикупили представници EURAC академије током посета пилот областима. Посете су биле у Србији, Словачкој, Мађарској и Румунији током лета 2013. године где су се анализирали коридори кретања животиња и инфраструктурне и остале препреке за кретање животиња. Након овог дела представљена је Web-GIS платформа која приказује могуће моделе еколошких коридра на Карпатима. У другом делу дана дискусија је усмерена ка препорукама за интервенције које би допринеле бољој повезаности станишта и побољшале кретање животиња. Наредни сегмент састанке је био посвећен изради седам стратегија о адаптивним мерама које ће бити достављене ресорним министарствима свих седам земаља Карпата. Први дан састанка завршен је дискусијом о финалном извештају радног пакета 5.

Други дан састанка је био посвећен упознавању партнера на пројекту BioREGIO са партнерима на пројектима који се имплементирају у оквиру Алпске конвенције. Поред пројекта BioREGIO представљени су пројекти WikiALPS, Recharge:green и GreenAlps. Представљене су активности и резултати на овим пројетима, као и будући механизми финансирања. Састанак је завршен упознавањем са еколошким коридорима на реци Талфер.

САСТАНАК НАДЗОРНОГ ОДБОРА И САСТАНАК ПРОЈЕКТНИХ ПАРТНЕРА

Беч, Аустрија

24.– 26. фебруар 2014.

Састанак пројектних партнера је имао за циљ да представи постигнуте резултате у досадашњем трајању пројекта. Резултати су представљени кроз радне пакете које су представили представници организација које су водиле активности према појединачним радним пакетима. Представници водећег партнера у сарадњи са организацијом блуе! су представили резултате везане за управљање пројектом и извештавање. Представници УНЕП-а су представили активности на рандом пакету два и седам који се односе на интерну и екстерну комуникацију пројекта и на учешће заинтересованих страна у процес заштите. Рад на Црвеним листама су представили представници из Државног завода за заштиту природе из Словачке, а о имтегрианим мерама управљања говорили су представници WWФ-а. Радни пакет који се односи на повезаност еколошких коридора представили су представници Еврпоске академије из Болцана, а активности у пилот областима презентовали су представници Националног парка Ђердап, Парка природе Портиле де Фиер, Парка природе Марамуреш и Националног парка Дуна-Иполи. Након одобравања свих досадашњих активности од стране Надзорног одбора, анализиране су предстојеће активности до краја трајања пројекта. Ове активности су договрене у сладу са представљеним индикаторима неопходним да буду испуњени до краја трајања пројекта.

КОНФЕРЕНЦИЈА ПАРКОВИ ДИНАРСКОГ ЛУКА

Будва, Црна Гора

02-05. децембар 2013. године

Друга међународна конференција Паркови Динарског лука је организована од стране Светског фонда за заштиту природе (WWF) и Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе.

Главне теме ове конференције биле су:

  • Вредности и добробити заштићених подручја,
  • Финансијске прилике заштићених подручја у оквиру приступа ЕУ,
  • Комуникација између заштићених подручја,
  • Будућност мреже Паркови Динарског лука.

У оквиру плана формирања оргнаизације заштићених подручја Динарског лука, Иван Светозаревић, пројект менаџер у НП Ђердап, је представио пројекат BioREGIO Carpathians и Карпатску мрежу заштићених подручја као пример умрежавања заштићених подручја.

САСТАНАК НАДЗОРНОГ ОДБОРА И САСТАНАК ПРОЈЕКТНИХ ПАРТНЕРА

Висеу де Сус, Парк природе Марамуреш, Румунија

23. – 24. септембар 2013.

Овај састанак је организован од стране водећег партнера на пројекту, Пиатра Цриаули Националног парка из Румуније. Програм састанка је осмишљен да покрије представљање активности свих радних пакета у оквиру пројекта, али и да укључи састанак Надзорног одбора пројекта у доношењу даљих корака у оквиру радних пакета.

Првог дана је представљен напредак у радним пакетима, достигнућа и разлоге због којих се одређене активности реализују са закашњењем. Другог дана представљена су достигнућа радних пакета 2 и 6. Договорено је да наредни састанак Надзорног одбора буде одржан у Бечу почетком марта 2014. године.

САСТАНАК РАДНОГ ПАКЕТА 3 – ИЗРАДА ЦРВЕНИХ ЛИСТИ

Банска Бистрица, Словачка

18. – 19. септембар 2013.

Овај радни састанак је био организован у оквиру радног пакета 3 за потребе израде Црвених листи Карпата. Први дан састанка је био посвећен методологији израде Црвених листи, сумирању података који су до сада унети у базу података и извештавању о раду по групама од стране председавајућих. Други дан је био посвећен наставку рада на попуњавању базе података. Након завршетка рада и представљана резултата по групама, установљен је договор о активностима које следе на финализацији свих активности у оквиру радног пакета 3.

ИТАЛИЈАНСКИ ЕКСПЕРТИ У ПОСЕТИ СРБИЈИ

У периоду од 21. до 23. јула 2013. године у посети Националом парку Ђердап били су стручњаци из партнерске организације из Италије. Стручњаци за еколошке коридоре и кретање животиња су обилазили терене Националног парка Ђердап и ширег подручја Карпата у Србији. Прикупљено је пуно релевантних информација кроз интервјуисање циљаних особа: ловочувара, ловаца, пољопривредника.

НОМИНАЦИЈА РАМСАРСКОГ ПРОДРУЧЈА

У оквиру активности на пројекту BioREGIO Carpathians Национални парк Ђердап и ИБА – Међународно значајно подручје за птице, Мала Врбица предложени су за проглашење за Рамсарско подручје.

Неопхону документацију за номиновање су израдили стручњаци из Завода за заштиту природе Србије уз помоћ стручњака запослених у НП Ђердап.

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Бонитетна оцена
Линкови
Министарство заштите животне средине

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme - Danube GeoTour

Danube Transnational Programme - DaRe to Connect

Danube Transnational Programme - ConnectGREEN

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина