Народно градитељство | ЈП "Национални парк Ђердап"
Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
август 2018.
П У С Ч П С Н
« јул    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Народно градитељство

English  German

Народна градитељска баштина Националног парка Ђердап, као део њене богате градитељске баштине разноврсне намене и облика, јесте верификована у Просторном плану подручја Националног парка Ђердап, у поглављу Посебних МЕРА И УСЛОВА ОЧУВАЊА, ЗАШТИТЕ, УНАПРЕЂЕЊА ПОДРУЧЈА НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ЂЕРДАП, али у општим назнакама. Један од разлога лежи и у њеној недовољној и непотпуној валоризацији и одсуству одговарајућег регистра свих сачуваних облика и типова народне градитељске баштине на подручју Националног парка Ђердап и њеном заштитном подручју.

Основна распрострањеност народне градитељске баштине на подручју Националног парка Ђердап је до данас недовољно истражена и регистрована. Досадашњим теренским увидом у распрострањеност народне градитељске баштине уочена је бројност облика, различитост намене и типологије, разноврсности и степена сачуваности. Уочен је велики број запуштених и потпуно запуштених кућа и станишта.
Највреднији делове градитељске баштине Националног парка Ђердап налазимо на целокупном подручју, а посебно у насељима Брњица, Добра у општини Голубац, Бољетин, Орешковица, Мосна, Тополница, Голубиње, Мироч у општини Мајданпек и нарочито Петрово село у општини Кладово.

Највреднији основни облици народне градитељске баштине Националног парка Ђердап сачувани су и садржани у различитости намене, материјализације, конструкције и типологије облика као што су:

  1. објекти за становање – куће као део села, засеока и салаша – кулми, пратећи намештај и покућство,
  2. објекти за привређивање – воденица
  3. помоћни економски објекти – штала и кош
  4. пратеће оруђе за обраду земље и пратећа средства превоза и др.

Планским документима Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“, Доњи Милановац, предвиђена је израда и публиковање Регистра – документационе основе објеката и станишта народног градитељства на подручју Националног парка Ђердап и заштитном подручју Парка који подразумева теренско прикупљања података, снимање свих карактеристичних облика и прикупљање основних карактеристичних података.

 

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Линкови
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина