Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
март 2019.
П У С Ч П С Н
« феб    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Диана Караташ

English  German

Једно од највећих и најочуванијих римских утврђења – каструма на Дунаву изграђено је од камена тесаника, вероватно 100-101. године у време цара Трајана, истовремено са прокопавањем канала када је омогућена безбеднија пловидба Дунавом. Својевремено је Диана била најзначајније утврђење на горњомезијском лимесу. Како је подигнута на стратешки значајној локацији, стална војна посада имала је задатак да чува границу и обезбеђује низводни улаз у канал.

Диана је правоугаони каструм чије су димензије 100 са 200 метара и има увучене куле на бедемима. Свој коначан изглед Диана добија додавањем бедема са истуреним кулама које се простиру према Дунаву, затварајући и штитећи део обале, крајем III и почетком IV века. Средином V века овај римски каструм разарају Хуни, а око 530. године обнавља га цар Јустинијан. У унутрашњости утврђења, осим остататака бедема са капијама и кулама, пронађене су војне бараке и други објекти, а изнад бедема утврђено је постојање мањег насеља, светилишта и некрополе. Скулптуре од мермера и бронзе, разноврсни предмети за свакодневну употребу пронађени на Диани указују да је ово римско утврђење, изузев фортификацијског значаја, било и значајан економски центар са пристаништем.

Важан елемент историјскoг и културнoг идентитетa Националног парка је разноврсно и вредно непокретно културно наслеђе, бројно су најзаступљенији трагови и остаци фортификацијских грађевина у приобаљу Дунава из римског и рановизантијског периода – остаци римског Лимеса на Дунаву, средњовековне некрополе и цивилна насеља. На основу података из Просторног плана подручја посебне намене НП Ђердап (2013) на подручју НП Ђердап су 4 споменика културе од изуетног значаја (Тврђава Голубац, археолошко налазиште Лепенски Вир, римски локалитет Трајанова табла, римски и рановизантијски логор Диана Караташ); осам регистрованих непокретних културних добара, 11 евидентираних добара, шест идентификованих добара, 13 регистрованих-потопљених НКД, два евидентирана-потопљена добра и једно евидентирано-потопљено НКД.

Диана Караташ / Diana at Karatas

Диана Караташ / Diana at Karatas

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Бонитетна оцена
Линкови
Министарство заштите животне средине

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme - Danube GeoTour

Danube Transnational Programme - DaRe to Connect

Danube Transnational Programme - ConnectGREEN

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина