Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
фебруар 2019.
П У С Ч П С Н
« јан   мар »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Месечна архива: фебруар 2019

Основани Савети корисника у три национална парка у Србији

Савети корисника, који ће обезбедити боље управљање заштићеним подручјима кроз повезивање са локалним заједницама, основани су у три национална парка у Србији – „Тара“, „Фрушка гора“ и „Ђердап“ уз подршку WWF Адриа програма „Заштићена подручја за природу и људе“.

Министарство заштите животне средине прописало је оснивање Савета корисника у оквиру Закона о националним парковима, са циљем да се обезбеди одрживо управљање ресурсима у најзначајнијим заштићеним подручјима у Србији.

„Колико је потребно повећати број и површину заштићених подручја, толико је важно и унапредити управљање у заштићеним подручјима и зауставити неодрживо коришћење природних ресурса. За то је неопходно успоставити редовно праћење и унапређење стања биодиверзитета и добробити које екосистеми обезбеђују људима. Верујемо да ће Савети корисника у националним парковима томе допринети“ изјавила је помоћница министра сектора за заштиту природе и климатске промене у Министарству заштите животне средине Јасмина Јовић.

Савете корисника чине представници локалних самоуправа, организација и удружења чије се активности одвијају на подручју националног парка. Они ће од сада учестовати у изради планова и програма управљања националним парковима, а приоритет је да се кроз повезивање управљача и локалне заједнице обезбеди боља заштита, али и промоција тог подручја.

„Циљ успостављања Савета корисника јесте да се усагласе интереси становништва, организација, институција и предузећа из националних паркова или њихове непосредне околине. Желимо да направимо модел који ће на одржив начин повезати становништво и националне паркове, тако да успешно управљање буде свима од користи. Ако је локална заједница укључена на прави начин, могуће је боље управљање заштићеним подручјима, што доприноси и бољем очувању природе“, истакла је Душка Димовић из WWF Адриа.

Унапређење управљања заштићеним подручјима на Балканском полуострву један је од приоритета WWF Адриа, Светске организације за природу, у оквиру програма “Заштићена подручја за природу и људе” који финансира Шведска развојна агенција (Сида).

Поред сарадње са локалним становништвом и корисницима ресурса, кроз пројекат се промовишу и примери добре праксе из региона и света о начинима како локално становништво може имати друштвено-економске добробити од живота у националним парковима.

Успешан наступ на 41.Међународном сајму туризма у Београду

Под слоганом „Лето је ближе него што мислите“, од 21. до 24. фебруара 2019. године у седам хала Београдског сајма представиле су се  најзначајније туристичке агенције, савези и организације, хотели, туристички центри, ваздухопловне компаније, међународни тур-оператори, промовисани су најновији трендови и збивања у међународној туристичкој индустрији, нови концепти и могућности за путовања и нове перспективе у развоју туристичког бизниса.

Другу годину заредом ЈП „Национални парк Ђердап“ је заједно са Туристичким организацијама општина Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин, управљачима Туристичких простора Голубачки град и Лепенски Вир и хотелом Аквастар из Кладова обједињену туристичку понуду за обилазак атрактивних дестинација представио на заједничком штанду Доње Подунавље – Ђердап. Потенцијални посетиоци имали су прилику да на једном месту добију све потребне информације за путовање у Доње Подунавље, од оних везаних за обиласке културно-историјских споменика, крстарења Дунавом, пешачке туре и видиковце, манифестације и фестивале, до смештајних капацитета.

Првог сајамског дана на заједничком штанду је одржана презентација на којој су говорили председници општина Голубац и Неготин, др Небојша Мијовић и Владимир Величковић, директор Туристичке организације Кладово Давид Ђурђевић, директор Туристичког простора Лепенски Вир Владимир Нојковић и власник хотела Аквастар у Кладову Милета Аџић.

ЈП „Национални парк Ђердап“ на 41. Међународном сајму туризма у Београду

На Београдском сајму се од 21. до 24. фебруара одржава 41. Међународни сајам туризма под слоганом „Лето је ближе него што мислите“. Као и претходне године ЈП „Национални парк Ђердап“ ће своје туристичке садржаје и услуге представити на заједничком штанду Доње Подунавље – Ђердап. Посетиоци  специјализованог сајма туризма, једне од најзаначајнијих манифестација у земљи и региону, биће у прилици да се на заједничком штанду Туристичких организација општина Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин, управљача Туристичких простора Тврђава Голубачки град и Лепенски Вир, ЈП „Национални парк Ђердап“  и хотела Аквастар из Кладова упознају са обједињеном понудом туристичких посленика Доњег Подунавља.

Према најавама организатора на овогодишњем Сајму туризма очекује се учешће око 650  излагача из 38  земаља. Партнер 41. Међународног сајма туризма у Београду  је  Бугарска, први пут ће се представити Малдиви, а на сајам се враћају Индонезија и Kуба.

 

Позив за подношење понуда у отвореном поступку јавне набавке добара – горива, моторног уља, антифриза и лож уља – гасног уља екстра лако EVRO EL – ЈНОП 2/2019

Позив за подношење понуда у поступку јавне набавке мале вредности за набавку добара – плочица за обележавање трупаца – ЈНМВ 1/2019

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Бонитетна оцена
Линкови
Министарство заштите животне средине

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme - Danube GeoTour

Danube Transnational Programme - DaRe to Connect

Danube Transnational Programme - ConnectGREEN

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина