Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
октобар 2016.
П У С Ч П С Н
« сеп   нов »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Месечна архива: октобар 2016

Први циклус WWF академије за природу отпочео у Петници

Образовањем деце о важности очувања природе до сигурне и одрживе будућности

Истраживачка станица Петница, Ваљево, 19. октобар 2016. године – WWF, Светска организација за природу покренула је први циклус програма „WWF Академија за природу“ који траје од 18. до 22. октобра 2016. године у Истраживачкој станици Петница.

Академија, која је део WWF-овог пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, осмишљена је тако да наставници и ученици из 10 основних и средњих школа из целе земље науче како да живе на одржив начин и активно и креативно заштите природу, а постаће и амбасадори једног од пет заштићених подручја обухваћених пројектом.

Полазници академије ће целе школске године заједно са управљачима заштићених подручја, односно националним парковима Фрушка гора, Ђердап и Тара, Специјалним резерватом природе Горње Подунавље и Пределом изузетних одлика Авала, радити на промоцији њихових природних и културних вредности.

„Велика нам је част што смо покренули први циклус WWF академије за природу која ће низом креативних образовних активности укључити наставнике и ученике у заштиту природе, али и подестити их да је сама природа највећа школа која има још пуно тога да нас научи,“ изјавила је Соња Бађура, координаторка програма за едукацију WWF-а у Србији. Бађура је нагласила да је посебно радује велики број пријава из школа широм Србије, које ће, ако не овогодишњим, бити обухваћене неким од наредних циклуса академије.

Програм академије обухва теме које ће поред осталог говорити о заштићеним подручјима њиховом значају за људе и природу, о еколошком отиску, односно животном стилу и утицају људи на природу, као и о учешћу грађана у очувању природе.

WWF академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштиценим подручјима, развили образовни програми за децу, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја.

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ се у Србији спороводи у сарадњи са националним парковима Тара, Ђердап, Фрушка Гора и ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“, а финансира га Шведска међународна развојна агенција – Сида.

###

За додатне информације: Тијана Стојановић, WWF особа за контакт са јавношћу, 011 30 33 753, 063 287 138; 069 10 30 260, tstojanovic@wwfadria.org

Додатне информације:

Цео циклус академије обухвата следеђе активности:
• обуку у истраживачкој станици Петница од 18-22. октобра 2016. године,
• осмишљавање и спровођење школског пројекта током школске 2016/2017. године,
• организовање одлазака у заштићено подручје и посета управљача заштићеног подручја школи
• завршни догађај у једном од пет заштићених подручја укључених у пројекат у јуну 2017. године.

Дечија недеља

Поводом Дечије недеље запослени у Служби заштите и развоја Јавног предузећа „Национали парк Ђердап“ организовали су радионицу за ученике трећег разреда ОШ „Вук Караџић“ у Кладову. Радионица је организована уз подршку Библиотеке „Центар за културу“ Кладово, а осмишљена у духу овогодишње теме Дечије недеље- „Нећу да бригам, хоћу да се играм“, те су малишани имали задатак да кроз игру, слагањем пузли, повезивањем животиња са одговарајућим траговима у игри меморије и цртањем сазнају више о природним и културним вредностима Националног парка Ђердап, али и о значају очувања животне средине.

НП Ђердап на 1. Сајму туризма у Зајечару

У организацији Регионалне привредне коморе Зајечар, 30. септембра и 1. октобра су у Зајечару одржане одржане три сајамске манифестације: 5. Сајам  „Здраво, домаће, природно“, 2. Сајам финансирања и 1. Сајам туризма на коме се представило ЈП „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац. Осим пропагандним материјалима и кроз директни контакт са посетиоцима, представници ЈП „НП Ђердап“ су и путем презентације представили  туристичке садржаје и могућности за активан одмор у НП Ђердап. На зајечарским сајмовима који су били међународног карактера, учествовало је више од 500 излагача из свих крајева Србије, као и из Словачке, Аустрије, Италије, Грчке, Румуније, Македоније, Бугарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Босне и Херцеговине.

Сарадња са локалном заједницом у циљу израде Плана управљања Националним парком Ђердап

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ , поштујући одредбе прописане Законом о националним парковима ( Сл.Гласник РС 84/15 ) има обавезу израде десетогодишњег Плана управљања. Приликом израде овог документа, неопходно је сагледати ставове локалне заједнице о активностима у планом дефинисаном периоду. Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ је овим поводом организовало први радни састанак са представницима локалне заједнице и локалних самоуправа са подручја општина Мајданпек, Голубац и Кладово. Основни циљ састанка је сарадња са локалном заједницом и  укључивање локалне заједнице у поступак израде Плана управљања Националним парком Ђердап, а зарад ефикасније реализације планских активности у будућности.

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Линкови
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина