Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
јун 2016.
П У С Ч П С Н
« мај   јул »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Месечна архива: јун 2016

Национални парк Копаоник победник XVII Парковијаде одржане у Кладову

Национални парк Ђердап био је од 23. до 26. јуна у хотелу „Ђердап“ у Кладову домаћин XVII Парковијаде која је окупила око 130 учесника из Србије и Републике Српске. У спортским надметањима, размени искустава и дружењу учествовале су екипе из ЈП „ Национални парк Фрушка гора“, ЈП „Национални парк Тара“, ЈП „Национални парк Копаоник“, Завода за заштиту природе Србија, Покрајинског завода за заштиту природе, Јавне установе „Козара“, Специјалног резервата природе Засавица и ЈП „Национални парк Ђердап“. Такмичења су се одвијала на спортским теренима на градској плажи у Кладову и теренима у тврђави Фетислам, а играо се фудбал и одбојка на плажи, ватерполо, Ђердапски триатлон, између две ватре, кликери, таблић у паровима. Учесници XVII Парковијаде имали су и игру изненађења, затим игру погоди ме песмом, као и такмичење у кувању рибље чорбе које се иначе није бодовало. Осим археолошког локалитета Лепенски Вир, учесници су обишли Хидроелектрану „Ђердап 1“ и имали пикник у Фетисламу и организовану вожњу бродом до румунског острва Шимијан и остатака Трајановог моста. Свеукупни победник XVII Парковијаде било је ЈП „Национални парк Копаоник“, друго место припало је ЈП „Национални парк Тара“, а треће ЈП „Национални парк Фрушка гора“. Домаћин наредне, XVIII Парковијаде је ЈП „Национални парк Копаоник“. Фотографије са XVIII Парковијаде можете преузети са ФБ странице Хотела „Ђердап“ на адреси: https://www.facebook.com/Hotel-Djerdap-Kladovo-131724770186978/photos/?tab=album&album_id=1425331750826267

Позив за подношење понуда за јавну набавку мале вредности – набавка добара – мопеда (15 комада) – ЈНМВ 7/2016

ЈП „Национални парк Ђердап“ обележило 27 година постојања и рада

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац пригодном свечаношћу обележило је 5. јун, дан када је 1989. године основано Предузеће за заштиту и развој Националног парка.

Дан предузећа био је прилика да се у присуству бројних гостију, пословних пријатеља и сарадника сумирају рад и резултати у протеклих годину дана, што су учинили директор предузећа, Лазар Митровић и председник Надзорног одбора ЈП „НП Ђердап“ др Милија Булатовић, као и резултати сарадње са бројним референтним институцијама кроз промоцију нових монографских издања.

О петотомној едицији Лексикони националних паркова Србије говорио је уредник едиције др Владимир Рогановић, истичући да је ова едиција приређена у уверењу да се природа и њена чудесна лепота могу сачувати и заштити и књигом. Уредница Лексикона НП Ђердап, др Ана Милановић Пешић је између осталог, навела да Лексикон Ђердап у 800 чланака са 500 фотографија поред природног представља и културно наслеђе подручја Ђердапске клисуре.Садржи грађу из области геологије, рељефа, климе, хидрографије, демографије, флоре, фауне, заштите природе, етнологије, историје, археологије, уметности и културе и привреде. Дело је 10 уредника, 40 аутора текстова, 34 аутора фотографија и већег броја сарадника.

Двојезичну монографију „Водоземци и гмизавци Ђердапа“ (Ј.Црнобрња-Исаиловић, Д. Милојковић, Б.Мацура) представила је једна од ауторки, Јелка Црнобрња Исаиловић, наводећи да је основна мотивација било истицање њиховог значаја у одржавању локалних биолошких заједница и екосистема. У рецензији др Ане Пауновић из Природњачког музеја наведено је да „ монографија садржи преглед врста водоземаца и гмизаваца чије је присуство потврђено на територији НП Ђердап, али и оних врста које до сада нису нађене у оквиру граница заштићеног подручја, а насељавају шири простор Ђердапа. Два поглавља, о отровности водоземаца и гмизаваца и локалним народним веровањима о њима су теме које су одувек – интересовале људе, али често и доводиле до погрешних представа о овим животињама, што монографију чини занимљивом за ширу публику.“

Представљајући двојезичну монографију „Спелеолошки објекти НП Ђердап“ уредник и аутор Јелена Ћалић истакла је да спелеолошки објекти-пећине и јаме-представљају нека од последњих места на планети земљи где је и у данашње време, у 21.веку, могуће изворно истраживање и картирање потпуно непознатих простора, на која људска нога још није крочила. Рецензент, проф. др Веселин Драгишић са Рударско-геолошког факултета у Београду  оценио је да ова књига представља стручно-научни рад у коме је дат приказ резултата спелеолошких истраживања у последње три деценије. По речима Драгишића, аутори су поред спелеолошких вредности указали и на велики археолошки значај појединих спелеолошких објеката.

Монографију „Шуме, дрвенасте врсте и стабла изузетних димензија на подручју НП Ђердап“ др Бранка Стајића и др Драгице Вилотић, представио је магистар шумарства Ненад Радаковић који се осврнуо на значај и вредност шума Ђердапа у којима има и стабала изузетних димензија. У монографији су предочени различити подаци о најлепшим и највреднијим шумама, ретким и прадавним шумама, најзначајнијим дрвенастим врстама, подаци о лоцираности изузетних стабала посебних историјских, културних и научних вредности.

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Линкови
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина