Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
мај 2016.
П У С Ч П С Н
« апр   јун »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Месечна архива: мај 2016

XVII Парковијада 2016. године

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ је домаћин XVII Парковијаде која ће бити одржана у Кладову, у хотелу „Ђердап“, од 23. до 26 јуна 2016. године.

Уз поруку „За здарву животну средину“ циљ је да се размене знања и искуства у области заштите и унапређења природних и културних вредности, контролисаног и мудрог коришћења природних ресурса и одрживог развоја заштићених подручја.

Програм XVII Парковијаде налази се у прилогу.

Обележен Европски дан паркова

Европски дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе у циљу промоције заштићених делова природе широм Европе, подизања свести људи о животној средини и важности очувања природе у урбаним срединама.

Овај датум је одабран као сећање на проглашење првих европских националних паркова – девет националних паркова у Шведској, 24. маја 1909. године. Први пут је Дан паркова обележен широм Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године.

ЈП „Национални парк Ђердап“ обележило је овај датума заједно са малишанима Установе за децу „Марија Мунћан“  у Доњем Милановцу. Деца из вртића су заједно са родитељима и представницима ЈП „Национални парк Ђердап“ садили саднице воћа и разноврсног цвећа. Главна идеја је да свако дете засади своју биљку и да у будућности брине о њој како би од малих ногу научили значај очувања природних вредности.

Изложба „Дунавска клисура – српска обала“

Видео материјал посвећен недавно одржаној изложби у Темишвару под називом „Дунавска клисура – српска обала“ може се погледати на званичном сајту РТС-а на линку http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/2312068/dunavska-klisura—srpska-obala.html . Такође, може се погледати и у оквиру РТС-ове емисије „Ово је Србија“ од 10.05.2016. године на линку https://www.youtube.com/watch?v=vgEXOohP2Vw .

Позив за подношење понуда за јавну набавку мале вредности – набавку добара – гума за аутомобиле – ЈНМВ 6/2016

Едукација рекреативних риболоваца

На основу члана 43. Закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда („Службени гласник РС“, бр. 128/2014) и на основу Правилника о обиму и садржини програма едукације рекреативних риболоваца („Службени гласник РС“, бр. 3/2016) а предвиђено Годишњим планом управљања рибарским подручјем „Ђердап“, Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ организује прво предавање рекреативним риболовцима дана 13.05.2016. године у 10 часова у просторијама Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“.

Изложба „ДУНАВСКА КЛИСУРА – СРПСКА ОБАЛА Природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“

У изложбеном простору историјског здања бастиона Марије Терезије у Темишвару, у организацији Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“, у сарадњи са Националним музејом „Музеј Баната Темишвар“ и уз подршку Савеза Срба у Румунији, Жупанијског савета Тимиш и Генералног конзулата Републике Србије, , 5. маја 2016. године свечано је отворена тематска изложба под називом „ДУНАВСКА КЛИСУРА – СРПСКА ОБАЛА Природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“. Уз присуство бројних званица из јавног и културног живота Републике Румуније и Републике Србије, представљен је основни циљ изложбе – упознавање са природним атрактивностима, културно – историјским наслеђем и туристичком понудом Националног парка Ђердап.

Актрактивно осмишљеном поставком и пратећим информацијама, представљени су потенцијали Националног парка Ђердап са намером да се пробуди интересовање за упознавањем српске обале Дунава. Комплетна поставка и изложени експонати, у целини или деловима, биће презентовани и у другим местима Румуније и Србије, а већ прво најављено промовисање биће приређено у месту Свињица, жупанији Мехединци, настањеном аутохтоном српском мањином.

Изложба „ДУНАВСКА КЛИСУРА – СРПСКА ОБАЛА Природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“ најављује могућности даљег ширења сарадње и будућег организовања заједничких пројеката Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“ са румунским институцијама.

Изложбу је подржала и Туристичка организација Србије која је за овогодишњу главну тему промоције туризма наше земље изабрала Дунав и водено богатство Србије. Поставка ће бити изложена до 6. јуна 2016. године.

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Линкови
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина