Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
јануар 2016.
П У С Ч П С Н
« дец   феб »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Месечна архива: јануар 2016

Уручене награде најбољима на ликовно-литерарном конкурсу „Национални парк Ђердап – мој завичај“

         У Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу предметним наставницима и ученицима, ауторима литерарних и ликовних радова избраних за календар за 2016. годину у оквиру ликовно-литерарног конкурса „Национални парк Ђердап – мој завичај“ уручене су награде. Награђени аутори литерарних радова су: Теодора Бађић и Ема Стојановић ученице ОШ „Вук Караџић“ из Кладова, Анђела Николић, Сања Барбуловић, Јована Чанчар, Мартина Крсмановић, Александра Текилеровић и Невенка Новаковић, ученице ОШ „Вук Караџић“ из Доњег Милановца, Александра Бакојевић, Биљана Баиновић и Јована Најдановић, ученице ОШ “Вук Караџић“ Кладово – Костол. Аутори награђених ликовних радова су: Јована Тизмонар и Александар Ступар, ученици ОШ „Велимир Маркићевић“ Мајданпек, Исидора Илић ученица ОШ „Вук Караџић“ Доњи Милановац, Лука Бабић, ученик ОШ „Вук Караџић“ Кладово, Роберт Траиловић, Јана Родић и Касија Ђорђевић, ученици ОШ „12. септембар“ Мајданпек, Предраг Циклушевић ученик ОШ“Вук Караџић“ Кладово-Костол и Луна Јовановић, ученица ОШ „Бранко Радичевић“ Голубац. Предметни наставници награђених ученика су Наташа Генић и Јованка Модрић из ОШ „Вук Караџић“ Кладово, Љубинка Вулпић и Александар Војиновић из ОШ „Вук Караџић“ Кладово-Костол, Јелена Ћетковић, Верица Човић и Војин Рупић из ОШ „Вук караџић“ Доњи Милановац, Аница Максимовић из ОШ „Велимир Маркићевић“ Мајданпек и Љубомир Филиповић из ОШ „12.септембар“ Мајданпек.

            На ликовно-литерарном конкурсу учествовали ученици основних школа „Вук Караџић“ Доњи Милановац, „Велимир Маркићевић“ Мајданпек, „12. септембар“ Мајданпек, „Бранко Радичевић“ Голубац и „Вук Караџић“ Кладово.

Наставници награђених ученика

Наставници награђених ученика

Победници ликовно-литерарног конкура

Победници ликовно-литерарног конкура

Победници ликовно-литерарног конкура

Победници ликовно-литерарног конкура

WWF покренуо регионални пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“

Ђердапска клисура

Ђердапска клисура

WWF Адриа је започела пројекат под називом „Заштићена подручја за природу и људе“. Током следеће четири године WWF ће у региону Динарског лука радити са доносиоцима одлука на унапређењу заштите природе, аргументовано тражећи да се све вредности које доносе екосистеми укључе у развојне стратегије Србије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Албаније и *Косова[1].

Као релевантан саговорник, WWF ће употребити социјалне и економске добробити заштићених подручја којима се добро управља, прикупити податке и информације потребне за одлучивање и подсетити доносиоце одлука на обавезе из документа „Велика победа за Динарски лук“, који су усвојили 2013. године.

„Пројекат има два главна циља, први је да управљаче заштићених подручја повеже са локалном заједницом и да се локална заједница укључи у процесе доношења одлука у заштићеним подручјима. Очекујемо да ће се кроз програм изградити јака подршка у локалним заједницама за утицај на доношење и спровођење закона и омогућити укључивање локалних искустава у националне политике. Такође, желимо да постигнемо да се у заштићеним подручјима, развије одржива туристичка понуда“, изјавио је Леон Кебе, менаџер пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“.

WWF ће идентификовати секторе и кључне донисоце одлука, укључујући пословни сектор, и са њима ће се развити сарадња. WWF и партнери имају аргументе који ће показати улогу паркова и важност услуга њихових екосистема за развој привреде у земљама у региону. Примери добре праксе из светских заштићених подручја које WWF има послужиће као инспирација.

„Заштићена подручја којима се добро управља обезбеђују вишеструке одрживе добробити широм Динарског лука. Потребно је инвестирати у природни капитал, ресурси заштићених подручја, ако се њима адекватно управља и одрживо се користе, могу да обезбеде зараду далеко већу од нивоа инвестиције. Нажалост, управљање заштићеним подручјима није увек у адекватној мери праћено правном, институционалном и финансијском подршком. У оквиру пројекта у Србији биће укључено пет заштићених подручја: национални паркови Фрушка гора, Ђердап и Тара, Специјални резерват природе Горње Подунавље и предео изузетних одлика Авала“, изјавила је Душка Димовић, директорка WWF програма у Србији.

Од самога почетка бројне активности одвијаће се у парковима са којима је WWF развио одличну сарадњу кроз претходни пројекат „Паркови Динарског лука“. У Националном парку Уна (Босна и Херцеговина) радиће се на стварању модела где су паркови генератор за развој еколошки одговорног пословања, кроз пружање подршке за идеје зеленог пословања, отварање еко пијаце, пласирање локалних производа на тржиште, као и њихово брендирање. У националном парку Сутјеска (Босна и Херцеговина) радиће се на развоју одрживог туристичког производа који може послужити као алтернатива неодрживим обрасцима развоја.

У националним парковима Тара (Србија) и Биоградска гора (Црна Гора) као део понуде одрживог туризма биће организовано посматрања медведа уз промовисање мера заштите и унапређења станишта медведа, као и подизања свести локалне заједнице о суживоту са медведом. У Србији ће се побољшати комуникација са локалном заједницом кроз успостављање савета корисника, а национални паркови Фрушка гора, Ђердап и Тара, Специјални резерват природе Горње Подунавље и предео изузетних одлика Авала постаће едукативни центри за школе и све посетиоце.

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ ће допринети укључивању локалних заједница у управљање заштићеним подручјима, као и бољој сарадњи између заштићених подручја у региону у оквиру мреже заштићених подручја Динарида „Паркови Динарида“ основане 2014. године, која има 54 члана. Посебна пажња посвећена је процени добробити од заштићених подручја, увођењу принципа одрживог туризма у заштићена подручја, размени искустава и образовању.

„Одговорност за заштиту природе је заједничка и неопходна је сарадња између државних институција, цивилног друштва и приватног сектора. Верујемо да, уколико је локална заједница укључена у рад и у процесе одлучивања о заштићеном подручју, тим заштићеним подручјем се боље управља и природа је боље очувана, а очување природе је један од главних циљева WWF-а“, додао је Леон Кебе.

Заштиту природе и економске вредности биодиверзитета треба адекватно вредновати у процесу доношења одлука, тек тада ћемо моћи да се обезбедимо будућност за људе и природу. Једна од активности пројекта је стварање интерактивне базе која ће на разумљив начин просечном кориснику приказати социјално-економске добробити које пружају заштићена подручја. Током 58 радионица „Процена вредности заштићених подручја“ на којима је учествовало преко 1300 људи сакупљено је 22000 података и информација који ће бити саставни део интерактивне базе. База ће обезбедити кључне информације доносиоцима одлука, пословном сектору и свим заинтересованим странама, за боље управљање заштићеним подручјима и очување природних ресурса у региону.

Важна компонента пројекта је поштовање и осигуравање темељних људских права, посебно кроз начела: право на информацију, учествовање свих заинтересованих страна, као и поштовање принципа одговорности и транспарентности.

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ започет је у октобру 2015. и трајаће до октобар 2019. године, а финансира га Шведска међународна развојна агенција – Сида.

Преузето са сајта WWF-a.

________________________________

[1] Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Позив за подношење понуда за јавну набавку добара – горива, моторног уља и антифриза – број ЈНОП – 1/2016

Позив за подношење понуда за јавну набавку услуга мале вредности – Обуке чувара заштићеног подручја за полагање испита за противпожарну заштиту – ЈНМВ 1/2016

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Линкови
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина