Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
мај 2015.
П У С Ч П С Н
« апр   јун »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Месечна архива: мај 2015

Новинари холандског магазина FIETS у НП Ђердап

У оквиру посете Србији која је организована посредством Туристичке организације Србије, новинари највећег холандског часописа за маунтин бајкинг  FIETS посетили су и Национални парк Ђердап. Роналд и Ингрид Јакобс су заједно са Јованом Ераковићем из Циклонаута  обишли део атракција Националног парка Ђердап, као што су видиковци Плоче и Мали Штрбац.

            Осим Ђердапа, Роналд и Ингрид Јакобс посетили су Златибор, Мокру Гору, Мећавник, Тару, Ваљевске планине, Љубовију. Репортажа о Србији биће у магазину FIETS чији је тираж 50 хиљада примерака, објављена почетком 2016. године.

Изложба „ Дивља карпатска башта“ отворена до краја јуна

У Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу отворена је изложба „Моја Румунија-Добродошли у дивљу карпатску башту-Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније“, у оквиру обележавања  Дана биодиверзитета и Дана европских паркова. Ова занимљива фото изложба аутора др Сретка Милановића,  плод је сарадње ЈП „Национални парк Ђердап“ и Музеја Баната Темишвар.

Приликом официјелног отварања изложбе говорили су заменик директора ЈП „НП Ђердап“ Нинослав Јовановић, који је поред осталог рекао да и ова изложба потврђује да је природа та која нас спаја и да се заједно морамо борити за њену заштиту односно  да за природу и њено очување не постоје границе. Јовановић је изразио наду да изложба „Дивља карпатска башта“ представља  почетак успешне сарадње  ЈП „Национални парк Ђердап“ и Музаја Баната Темишвар и да ту сарадњу треба наставити кроз разне програме. Начелник Департмана за природе науке Музеја Баната Темишвар, Андреј Киш, посебно је нагласио да се овакве изложбе осим приказивања природних реткости и њихове популаризације, приређују у циљу неопходног континуираног еколошког образовања. Сматрајући да је изложба „Дивља карпатска башта“ почетак добре сарадње две институције, генерални конзул Румуније у Зајечару, Јулијан Ницу, изразио је наду да ће сарадња НП Ђердап и Музеја Баната Темишвар бити финализована на одговарајући начин и бити проширена и на друге области, као туризам на пример који може донети доброг људима и са једне и са друге стране Дунава.

Аутор изложбе, др Сретко Милановић је потом  одржао предавање о дивљим орхидејама и ретким биљним врстама западне Румуније у коме је подсетио на почетке флористичких истраживања Баната и оно што су на том пољу радили Francesco Grisselini (1717-1784), Pal Kitaibel (1757-1817) ,  Antal Rochel (1770-1847), Johannes Heuffel и Nicolae Boscaiu (1925-2008). Такође је изнео  податак да у западном делу Румуније могу да се нађу 54 врсте терестричних орхидеја, а да их у флори Румуније има 58 врста, а да присуство орхидеја на одређеном станишту недвосмислено указује на непоремећене биолошке међуодносе, чиме су орхидеје прави индикатор “природности“ станишта.

Фото изложба „Моја Румунија-Добродошли у дивљу карпатску башту-Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније“, отворена је  до краја јуна.

Обележена слава Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“

Обредом освећења славске водице и резањем славског колача које је обавио парох доњомилановачки, протојер Иван Милановић са свештенством Борско-Поречког намесништва, а у присуству чланова Надзорног одбора ЈП „НП Ђердап“ и запослених обележена је слава Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“, млади Свети Никола. Српска православна црква (СПЦ) и њени верници 22. маја обележавају празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја – Мирликијског чудотворца.

Добродошли у дивљу карпатску башту

Поводом Дана биодиверзитета и Дана европских паркова Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ у сарадњи са Музејем Баната Темишвар из Румуније организује фото изложбу „Моја Румунија, добродошли у дивљу карпатску башту, Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније”, аутора др Сретка Милановића. Овом изложбом, фотографија дивљих орхидеја и ретких биљних врста „Дивље карпатске баште“ аутор указује на значај очувања флористичког диверзитета румунског дела Баната, којем обележје дају планине масива Јужних Карпата и Ђердапа. Отварању изложбе присуствоваће и аутор, др Сретко Милановић, који ће овом приликом одржати предавање на тему: Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније.
Фото изложба „Моја Румунија, добродошли у дивљу карпатску башту, Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније“ свечано ће бити отворена у понедељак, 25. маја у 12 часова у Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу. Ову занимљиву фото изложбу већ је видела публика у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду и Вршцу, а посетиоцима у Доњем Милановцу биће доступна до краја јуна.
Према подацима из Водича кроз биолошку и културно разноврсност НП Ђердап (Еколошко друштво Ендемит, 2012) укупно је познато око 25 хиљада врста орхидеја, које су распрострањене по целој земљиној кугли и представљају најбројнију фамилију међу цветницама. На подручју Националног парка Ђердап регистровано је укупно 11 врста фамилије Orchidaceae. Све врсте орхидеја заштићене су CITES конвенцијом.

Живот са природом у Националном парку Ђердап

У оквиру друге сезоне авантуристичко документарног ТВ серијала „Живот са природом“ аутора и водитеља Андреја Маричића, који се емитује на каналу Лов и риболов биће приказане три полусатне емисије снимљене овог пролећа на подручју Националног парка Ђердап и општине Мајданпек. Прва емисија посвећена НП Ђердап биће емитована у среду, 20. маја, друга у четвртак, 21. маја и трећа у петак, 22. маја.
Овај телевизијски документарно-авантуристички и путописни серијал омогућава гледаоцима у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији и Хрватској да виде како изгледа живот са природом и упознају дивље пределе, биљне и животињске врсте. Емисије друге сезоне серијала „Живот са природом“ емитују се сваког дана у 14 часова, 22 и 06 часова.

НП Ђердап у серијалу документарног филма француско-немачког канала ТВ Арте

У Националном парку Ђердап боравила је екипа ТВ Арте (Association Relative à la Télévision Européenne) француско – немачког ТВ канала, снимајући материјал за серијал од пет филмова о новим земљама југоисточне Европе, које су настале распадом Југославије. Серијал под називом „Балкан експрес“ приказаће ове земље, њихове лепоте и специфичности, а биће емитован у оквиру емисије „АРТЕ отркића“ где се углавном емитују филмови о недовољно познатим пределима и земљама и њиховим становницима. За презентацију Србије аутор и редитељ серијала Мирјана Момировић, изабрала је осам регија у Србији, међу којима је и НП Ђердап. Поред Ђердапа, Србија ће бити презентована и материјалима снимљеним у Засавици, Белом Блату, Увцу, Тари, Мокрој Гори, Шаргану. Снимање материјала у Србији је у току, а емитовање серијала предвиђено је у сезони зима-пролеће 2015/2016.године.
Иначе, ТВ Арте постоји од 1992. године и емитује двојезични програм на француском и немачком језику и бави се производњом емисија докуметарног карактера о уметности, култури и природи.

Позив за подношење понуда за јавну набавку добара – кацига за моторе (29 комада) – број ЈНМВ 7/2015

НП Ђердап у другој сезони ТВ серијала „Живот са природом“

Емитовање друге сезоне авантуристичко-документарног ТВ серијала „Живот са природом“ аутора и водитеља Андреја Маричића почело је у суботу, 2. маја на каналу Лов и риболов. У оквиру друге сезоне биће емитоване три емисије које су овог пролећа снимљене у Националном парку Ђердап и то у среду, 20. маја, четвртак 21. и петак 22. маја. Овај телевизијски документарно-авантуристички и путописни серијал омогућава гледаоцима у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији и Хрватској омогућава да виде како изгледа живот са природом и упознају дивље пределе, биљне и животињске врсте. Емисије друге сезоне серијала „Живот са природом“ емитују се сваког дана у 14 часова, 22 и 06 часова.

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Линкови
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина