Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
април 2015.
П У С Ч П С Н
« мар   мај »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Месечна архива: април 2015

Сачувајмо наше шуме заједно!

Предстојећи излети у оквиру првомајских празника, нагла појава високих температура и интензивно обављање пољопривредних радова погодују настанку шумских пожара. Како се услед повољних временских прилика очекује појачано присуство грађана у природи, у намери да се предупреди настанак већег броја шумских пожара, Министарство пољопривреде и заштите животне средине апелује на грађанe да:
– не врше неконтролисано паљење ватре при извођењу пољопривредних радова;
– да се одговорно понашају при одласку у природу;
– не пале ватру на отвореном простору у природи уколико та места нису за то предвиђена (видно обележена) и обезбеђена;
– уколико уоче заосталу ватру, покушају да је угасе ако је то безбедно или о томе обавесте најближу ватрогасно-спасилачку јединицу при министарству надлежном за унутрашње послове;
– уколико уоче већи пожар, одмах обавесте МУП Републике Србије-Сектор за ванредне ситуације, односно најближу шумску управу.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине, такође, позива и еколошке покрете, Покрет горана Србије, Ловачки савез Србије, удружења грађана љубитеља и заштитника природе као и друге невладине организације, да подрже апел и укључе се у оквиру својих надлежности и могућности у заштити шума од пожара.

Саопштење преузето са сајта Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Заинтересовани за одрживост заштићених подручја – 3 ЗА

Млади истраживачи Србије, Еко центар и Центар за иновативне активности од августа 2014. године реализују пројекат „Заинтересовани за одрживост заштићених подручја – 3ЗА“ чија је сврха да се шири концепт управљања (governence), базиран на владавини права, партиципативности, родно осетљивим политикама, иновативности и конструктивном дијалогу, буде постављен као стандард у заштићеним подручјима Србије до 2020. године. Подршку пројекту су дали: ЈП „Национални парк Ђердап“, ЈП „Дирекција за грађевинско земљиште и путеве Сурдулице“, ЈП „Палић Лудаш“, Специјални резерват природе Увац, IUCN – Програмска канцеларија за југоисточну Европу, Радио телевизија Србије – ТВ Београд и Привредна комора Србије – удружење за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водопривреду.
У оквиру пројектних активности од 21. до 23. априла 2015. године у Ечкој је оджана радионица „Управљање заштићеним подручјима“ коју су припремили и водили стручњаци Светске уније за заштиту природе – IUCN. Током радионице представљена је IUCN-ова дефиниција заштићених подручја, управљање заштићеним подручјима и IUCN категорије управљања заштићеним подручјима. Учесници радионице су потом кроз рад у радним групама одређивали да ли заштићена подручја из којих долазе потпадају под IUCN –ову дефиницију заштићеног подручја и у којој су категорији, на који начин се спроводи вођење и утицај који има на заштићено подручје из којих долазе, као и која је улога локалних заједница и осталих заинтересованих страна у вођењу заштићених подручја. Међу учесницима су били и представници ЈП „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац, СРП Засавица, ЈП „Палић Лудаш“, СРП Краљевица код Делиблатске пешчаре, СРП Горње Подунавље, Светског фонда за природу из Београда, Завода за заштиту природе Србије, Покрајинског завода за заштиту природе и Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине.
Пројекат је подржан кроз програм SENSE – Подршка организацијама цивилног друштва из области заштите животне средине у Србији. Програм имплементира Регионални центар за животну средину (REC), уз подршку Шведске међународне агенције за развој и сарадњу (SIDA).

Одржан састанак Радне групе за Карпатску конвенцију за одрживу пољопривреду и рурални развој

У периоду од 20. до 22. априла 2015. године, на Старој планини, одржан је трећи састанак Радне групе за Карпатску конвенцију за одрживу пољопривреду и рурални развој. Састанку су присуствовали представници 6 земаља Карпатског региона – Србија, Украјина, Пољска, Румунија, Мађарска и Чешка, представници Привременог Секретаријата Карпатске конвенције, представник Организације за пољопривреду и храну Уједињених Нација (FAO), представник Европске Асоцијације планинских подручја (EUROMONTANA), представник ЈП „Национални парк Ђердапˮ и ЈП „Србијашумеˮ, као и представник цивилног сектора на локалном нивоу.
Састанак је одржан са циљем развоја Протокола о одрживој пољопривреди и руралном развоју Карпатске конвенције, уз дефинисање општих одредби Протокола које се односе на имплементацију, мониторинг и процену, кроз свеобухватну политику и принципе за јачање сарадње држава уговорница, а ради заштите и одрживог развоја Карпата са намером да се покрене велики постојећи потенцијал за развој одрживе пољопривреде, рурални и агро туризам, промоција руралних подручја са традиционалним пољопривредним праксама и руралног културног наслеђа, типичних локалних производа, али и размена знања, информација, искустава и пракси у области руралног развоја, да се ојача локална привреда и заједница и очувају природне вредности и културно наслеђе.

Текст и фотографија преузети са сајта Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Дан планете Земље, 22. април

22. април је дан у коме се широм света обележава Дан планете Земље и становништво подсећа колико је важно очување и опхођење према природи, које су претње здравој животној средини и како спречити негативне последице по околину. Циљ обележавања светског дана планете Земље јесте упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.
„Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила, да се сви заједно потрудимо да учинимо нашу земљу лепшом и бољом и оставимо будућим покољењима. Министарство пољопривреде и заштите животне средине позива све грађане да личним примером у свом окружењу допринесу подизању свести и едукацији о проблемима заштите животне средине“, рекла је министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.
Овај значајан датум се обележава како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањи негативан утицај на животну средину. У Србији овај дан обележавају различите институције и еколошка удружења својим акцијама. Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године када је на Конференцији Уједињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја.

Текст преузет са сајта Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

„Реални сусрет“ у оквиру пројекта професионалне орјентације у ЈП „НП Ђердап“

Основна школа „Бранко Перић“ из Рудне Главе укључена је у пројекат „Професионална орјентација у Србији“ који у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и сарадњи са Министарством омладине и спорта, спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Програм професионалне орјентације је петофазични модел који води младу особу до избора занимања и активног планирања каријере и у оквиру фазе „реални сусрети“ ученици VIII разреда рудноглавске школе посетили су ЈП „Национални парк Ђердап“. Запослени у ЈП „НП Ђердап“ представили су им професију шумарског инжењера, шумарског техничара и надзорника-чувара природе и говорили о пословима који обављају управљачи заштићених подручја.

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Линкови
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина