Избор језика:
Избор писма
Архива по годинама
Архива по датуму
јануар 2015.
П У С Ч П С Н
    феб »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
База животиња
База података животиња

Временска прогоза

Годишња архива: 2015

Позив за подношење понуда за јавну набавку добара мале вредности – Електричне енергије – ЈНМВ 21-2015

Дунав у Србији, 588 утисака

У промотивним активностима Туристичке организација Србије у наредној, 2016. години један од акцената биће управо на богатству наше земље рекама и језерима, и у складу с тиме припремљен је промотивни видео под називом “Дунав у Србији, 588 утисака” који приказује лепоте овог европског коридора на свом току кроз Србију. “Дунав у Србији, 588 утисака” објављен је почетком децембра на званичном Јутјуб каналу и Фејсбук страници Туристичке организације Србије.

Филм националне туристичке организације “Дунав у Србији, 588 утисака” којим су камером „ухваћени“ чаробни детаљи реке која спаја 10 земаља и 80 хиљада људи, има за циљ да прикаже разноликост предела и историјских локалитета, као и туристичке адуте једне од највећих и несумњиво најлепших река у Европи и то на њеном 588 километара дугом току кроз Србију. С обзиром да Дунав дужином од око 100 километара пролази кроз Национални парк Ђердап, у овом филму заступљени су атрактивни предели из највећег националног парка у Србији.

„Погледајте зашто је путовање Дунавом као посета музеју европске историје, испуњена „изложбама“ природних драгоцености, дубоким слојевима културног наслеђа, живописним културама, догађајима и туристичким атракцијама.“, наводи се у опису видеа на званичном Јутјуб каналу Туристичке организације Србије.

Ђердап у српском Монополу

Од овог децембра планетарно популарна друштвена игра „Монопол“ има и своје српско издање. У првом официјалном издању друштвене игре “Монопол Србија” своје поље је, између осталих, добио и Ђердап. У домаћој верзији „Монопола“, поља красе Београд, Нови Сад, Суботица, Ђердап, Тара, Сирогојно, Голубац, стадиони Партизана и Црвене звезде и Авала, а ту су и популарни фестивали: Нишвил, Егзит и Гуча. Користећи националну валуту, играчи ће се кроз српски Монопол кретати фигурицама које имају облик шајкаче, опанка, хармонике, “фиће” и кошаркашке лопте, а једна носи лик Николе Тесле.

Иначе, након САД, Велике Британије и Италије, Србија је четврта земља на свету која има персонализовану верзију „Монопола“. Уједно, на овај начин се прославља 80 година постојања ове добро познате и омиљене друштвене игре.

Са промоције "Монопола Србија", фото Мондо

Са промоције „Монопола Србија“, фото Мондо

НП Ђердап на 7. Међународном сајму туризма и сеоског туризма у Крагујевцу

На крагујевачком Шумадија сајму од 26. до 28. новембра  одржан је 7 Међународни сајам туризма и сеоског туризма на коме је своје туристичке програме из свих области туризма – бањског, сеоског, конгресног и планинског као и производе домаће радиности и хране представило преко 120 излагача из Србије и окружења. Своје туристичке програме представило је и ЈП „Национални парк Ђердап“ на заједничком штанду Туристичких организација општина Кладово, Голубац, Мајдапек и НП Ђердап. Сајамски наступ у Крагујевцу представља завршницу пројекта Упознајте Ђердап – који је суфинансирало Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Кроз пројекат су обезбеђени штампани и видео материјали којима се као и заједничким сајамским наступом промовише туристичка понуда Ђердапа односно општина Голубац, Мајданпек и Кладово, као и Националног парка Ђердап под заједничким називом „Упознајте Ђердап“.

Промо материјали

Промо материјали

"Упознајте Ђердап" на Сајму у Крагујевцу

„Упознајте Ђердап“ на Сајму у Крагујевцу

Заједнички штанд пројекта "Упознајте Ђердап"

Заједнички штанд пројекта „Упознајте Ђердап“

Млади ренџери ОШ “Вук Караџић“ обележили Светски дан детета

Светски дан детета, 20. новембар, секција Младих ренџера Основне школе „Вук Караџић“ Доњи Милановац обележила је презентацијом својих трогодишњих активности, као и кратким драмским приказом у сали ЈП „Национални парк Ђердап“. Овом приликом Млади ренџери подсетили су на своје активности, од обележавања еколошких датума: Светског дана заштите шума, Дана заштите животне средине, Дана заштите биодиверзитета, Дана вода и Дана Дунава, преко акције „Сат за нашу планету“ до различитих креативних радионица које су за основни циљ имале едукацију младих да активно учествују у заштити природе. Током минуле три године чланови ове еколошке секције израђивали су украсе за јелку од материјала за рециклажу, приредили модну ревију такође од рецилираних материјала, као и еко сајам са изложбом рециклираних предмета од секундарних сировина и почетком октобра учествовали у у посматрању и пребројавању птица у највећем зимовалишту у Ђердапу, у Малој Врбици.

            Завршницу обележавања Светског дана детета чинио је кратки драмски приказ „Бекство са планете Зeмље“ који је на занимљив начин представио породицу која не брине о заштити човекове средине и последицама које из те небриге могу произаћи.

Колеге из Ресавске пећине посетиле НП Ђердап

Група запослених у Јавном предузећу за заштиту природе, развој туризма и угоститељство „Ресавска пећина“ из Деспотовца посетила је Национални парк Ђердап. За колеге из „Ресавске пећине“ организована је посета видиковцу Ковилово и Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу. Заједно са колегама из „Ресавске пећине“ био је и председник Надзорног одбора ЈП „НП Ђердап“ Милија Булатовић. Боравак у НП Ђердап био је прилика за упознавање и размену искуства међу колегама.

Заједничка фотографија на Ковилову

Заједничка фотографија на Ковилову

Позив за подношење понуда за јавну набавку добара мале вредности – (Одећа, обућа, пртљаг и прибор – униформе) – ЈНМВ 20-2015

Уништене заплењене мреже

 Рибочуварска служба ЈП „Национални парк Ђердап“ уништила је у Текији незаконито коришћене алате за привредни риблов заплењене приликом обављања редовних контрола рибарског подручја Ђердап током 2014. и 2015. године. Сечењем је уништено 283 мреже укупне дужине дужине 9780 метара. Уништавање заплењених мрежа извршено је у присуству републичког инспектора координатора за заштиту животне средине у области заштите рибљег фонда Винка Бајкановића.

Позив за подношење понуда за јавну набавку добара мале вредности – Камере за теренско осматрање са услугом заштите камере (противпожарна заштита – 1 ком.) – ЈНМВ 19-2015

Привремено одузето 25 мрежа за привредни риболов

У редовној контроли рибарског подручја Ђердап чувари заштићеног подручја ЈП „Национални парк Ђердап“  привремено су одузели 25 мрежа за привредни риболов. Привремено одузете мреже биле су без одговарајућих прописаних обележја. Контрола у којој су привремено одузете мреже спроведена је на потезу од Малог Голубиња до Хидроелектране „Ђердап 1“.

Привремено одузете мреже

Привремено одузете мреже

Електронска пошта
Информатор о раду
Категорије
Јавне набавке (актуелно!)
Бонитетна оцена
Линкови
Министарство заштите животне средине

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министарство привреде

Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Завод за заштиту природе Србије

Europarkfederacija

DCC Biodiversity

Danube River Network

Danube Transnational Programme - Danube GeoTour

Danube Transnational Programme - DaRe to Connect

Danube Transnational Programme - ConnectGREEN

Carpathian Network of protected areas

Динариди

Национални парк Тара

Национални парк Фрушка Гора

Национални парк Копаоник

Национални парк Шар-планина