Вертикални мени

Архива по датуму

септембар 2017.
П У С Ч П С Н
« авг    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Народно градитељство

English  German

Народна градитељска баштина Националног парка Ђердап, као део њене богате градитељске баштине разноврсне намене и облика, јесте верификована у Просторном плану подручја Националног парка Ђердап, у поглављу Посебних МЕРА И УСЛОВА ОЧУВАЊА, ЗАШТИТЕ, УНАПРЕЂЕЊА ПОДРУЧЈА НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ЂЕРДАП, али у општим назнакама. Један од разлога лежи и у њеној недовољној и непотпуној валоризацији и одсуству одговарајућег регистра свих сачуваних облика и типова народне градитељске баштине на подручју Националног парка Ђердап и њеном заштитном подручју.

Основна распрострањеност народне градитељске баштине на подручју Националног парка Ђердап је до данас недовољно истражена и регистрована. Досадашњим теренским увидом у распрострањеност народне градитељске баштине уочена је бројност облика, различитост намене и типологије, разноврсности и степена сачуваности. Уочен је велики број запуштених и потпуно запуштених кућа и станишта.
Највреднији делове градитељске баштине Националног парка Ђердап налазимо на целокупном подручју, а посебно у насељима Брњица, Добра у општини Голубац, Бољетин, Орешковица, Мосна, Тополница, Голубиње, Мироч у општини Мајданпек и нарочито Петрово село у општини Кладово.

Највреднији основни облици народне градитељске баштине Националног парка Ђердап сачувани су и садржани у различитости намене, материјализације, конструкције и типологије облика као што су:

  1. објекти за становање – куће као део села, засеока и салаша – кулми, пратећи намештај и покућство,
  2. објекти за привређивање – воденица
  3. помоћни економски објекти – штала и кош
  4. пратеће оруђе за обраду земље и пратећа средства превоза и др.

Планским документима Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“, Доњи Милановац, предвиђена је израда и публиковање Регистра – документационе основе објеката и станишта народног градитељства на подручју Националног парка Ђердап и заштитном подручју Парка који подразумева теренско прикупљања података, снимање свих карактеристичних облика и прикупљање основних карактеристичних података.

 

Избор писма

Категорије

Временска прогоза