Вертикални мени

Архива по датуму

август 2017.
П У С Ч П С Н
« јул    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Диана Караташ

English  German

Једно од највећих и најочуванијих римских утврђења – каструма на Дунаву изграђено је од камена тесаника, вероватно 100-101. године у време цара Трајана, истовремено са прокопавањем канала када је омогућена безбеднија пловидба Дунавом. Својевремено је Диана била најзначајније утврђење на горњомезијском лимесу. Како је подигнута на стратешки значајној локацији, стална војна посада имала је задатак да чува границу и обезбеђује низводни улаз у канал.

Диана Караташ / Diana at Karatas

Диана Караташ / Diana at Karatas

Диана је правоугаони каструм чије су димензије 100 са 200 метара и има увучене куле на бедемима. Свој коначан изглед Диана добија додавањем бедема са истуреним кулама које се простиру према Дунаву, затварајући и штитећи део обале, крајем III и почетком IV века. Средином V века овај римски каструм разарају Хуни, а око 530. године обнавља га цар Јустинијан. У унутрашњости утврђења, осим остататака бедема са капијама и кулама, пронађене су војне бараке и други објекти, а изнад бедема утврђено је постојање мањег насеља, светилишта и некрополе. Скулптуре од мермера и бронзе, разноврсни предмети за свакодневну употребу пронађени на Диани указују да је ово римско утврђење, изузев фортификацијског значаја, било и значајан економски центар са пристаништем.

Важан елемент историјскoг и културнoг идентитетa Националног парка је разноврсно и вредно непокретно културно наслеђе, бројно су најзаступљенији трагови и остаци фортификацијских грађевина у приобаљу Дунава из римског и рановизантијског периода – остаци римског Лимеса на Дунаву, средњовековне некрополе и цивилна насеља. На основу података из Просторног плана подручја посебне намене НП Ђердап (2013) на подручју НП Ђердап су 4 споменика културе од изуетног значаја (Тврђава Голубац, археолошко налазиште Лепенски Вир, римски локалитет Трајанова табла, римски и рановизантијски логор Диана Караташ); осам регистрованих непокретних културних добара, 11 евидентираних добара, шест идентификованих добара, 13 регистрованих-потопљених НКД, два евидентирана-потопљена добра и једно евидентирано-потопљено НКД.

Избор писма

Категорије

Временска прогоза