Вертикални мени

Архива по датуму

мај 2016.
П У С Ч П С Н
« апр   јун »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Месечна архива: мај 2016

XVII Парковијада 2016. године

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ је домаћин XVII Парковијаде која ће бити одржана у Кладову, у хотелу „Ђердап“, од 23. до 26 јуна 2016. године.

Уз поруку „За здарву животну средину“ циљ је да се размене знања и искуства у области заштите и унапређења природних и културних вредности, контролисаног и мудрог коришћења природних ресурса и одрживог развоја заштићених подручја.

Програм XVII Парковијаде налази се у прилогу.

Обележен Европски дан паркова

Европски дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе у циљу промоције заштићених делова природе широм Европе, подизања свести људи о животној средини и важности очувања природе у урбаним срединама.

Овај датум је одабран као сећање на проглашење првих европских националних паркова – девет националних паркова у Шведској, 24. маја 1909. године. Први пут је Дан паркова обележен широм Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године.

ЈП „Национални парк Ђердап“ обележило је овај датума заједно са малишанима Установе за децу „Марија Мунћан“  у Доњем Милановцу. Деца из вртића су заједно са родитељима и представницима ЈП „Национални парк Ђердап“ садили саднице воћа и разноврсног цвећа. Главна идеја је да свако дете засади своју биљку и да у будућности брине о њој како би од малих ногу научили значај очувања природних вредности.

Изложба „Дунавска клисура – српска обала“

Видео материјал посвећен недавно одржаној изложби у Темишвару под називом „Дунавска клисура – српска обала“ може се погледати на званичном сајту РТС-а на линку http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/2312068/dunavska-klisura—srpska-obala.html . Такође, може се погледати и у оквиру РТС-ове емисије „Ово је Србија“ од 10.05.2016. године на линку https://www.youtube.com/watch?v=vgEXOohP2Vw .

Позив за подношење понуда за јавну набавку мале вредности – набавку добара – гума за аутомобиле – ЈНМВ 6/2016

Едукација рекреативних риболоваца

На основу члана 43. Закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда („Службени гласник РС“, бр. 128/2014) и на основу Правилника о обиму и садржини програма едукације рекреативних риболоваца („Службени гласник РС“, бр. 3/2016) а предвиђено Годишњим планом управљања рибарским подручјем „Ђердап“, Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ организује прво предавање рекреативним риболовцима дана 13.05.2016. године у 10 часова у просторијама Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“.

Изложба „ДУНАВСКА КЛИСУРА – СРПСКА ОБАЛА Природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“

У изложбеном простору историјског здања бастиона Марије Терезије у Темишвару, у организацији Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“, у сарадњи са Националним музејом „Музеј Баната Темишвар“ и уз подршку Савеза Срба у Румунији, Жупанијског савета Тимиш и Генералног конзулата Републике Србије, , 5. маја 2016. године свечано је отворена тематска изложба под називом „ДУНАВСКА КЛИСУРА – СРПСКА ОБАЛА Природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“. Уз присуство бројних званица из јавног и културног живота Републике Румуније и Републике Србије, представљен је основни циљ изложбе – упознавање са природним атрактивностима, културно – историјским наслеђем и туристичком понудом Националног парка Ђердап.

Актрактивно осмишљеном поставком и пратећим информацијама, представљени су потенцијали Националног парка Ђердап са намером да се пробуди интересовање за упознавањем српске обале Дунава. Комплетна поставка и изложени експонати, у целини или деловима, биће презентовани и у другим местима Румуније и Србије, а већ прво најављено промовисање биће приређено у месту Свињица, жупанији Мехединци, настањеном аутохтоном српском мањином.

Изложба „ДУНАВСКА КЛИСУРА – СРПСКА ОБАЛА Природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“ најављује могућности даљег ширења сарадње и будућег организовања заједничких пројеката Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“ са румунским институцијама.

Изложбу је подржала и Туристичка организација Србије која је за овогодишњу главну тему промоције туризма наше земље изабрала Дунав и водено богатство Србије. Поставка ће бити изложена до 6. јуна 2016. године.

Избор писма

Категорије

Временска прогоза