Вертикални мени

Архива по датуму

мај 2015.
П У С Ч П С Н
« апр   јун »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Месечна архива: мај 2015

Новинари холандског магазина FIETS у НП Ђердап

У оквиру посете Србији која је организована посредством Туристичке организације Србије, новинари највећег холандског часописа за маунтин бајкинг  FIETS посетили су и Национални парк Ђердап. Роналд и Ингрид Јакобс су заједно са Јованом Ераковићем из Циклонаута  обишли део атракција Националног парка Ђердап, као што су видиковци Плоче и Мали Штрбац.

            Осим Ђердапа, Роналд и Ингрид Јакобс посетили су Златибор, Мокру Гору, Мећавник, Тару, Ваљевске планине, Љубовију. Репортажа о Србији биће у магазину FIETS чији је тираж 50 хиљада примерака, објављена почетком 2016. године.

Изложба „ Дивља карпатска башта“ отворена до краја јуна

У Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу отворена је изложба „Моја Румунија-Добродошли у дивљу карпатску башту-Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније“, у оквиру обележавања  Дана биодиверзитета и Дана европских паркова. Ова занимљива фото изложба аутора др Сретка Милановића,  плод је сарадње ЈП „Национални парк Ђердап“ и Музеја Баната Темишвар.

Приликом официјелног отварања изложбе говорили су заменик директора ЈП „НП Ђердап“ Нинослав Јовановић, који је поред осталог рекао да и ова изложба потврђује да је природа та која нас спаја и да се заједно морамо борити за њену заштиту односно  да за природу и њено очување не постоје границе. Јовановић је изразио наду да изложба „Дивља карпатска башта“ представља  почетак успешне сарадње  ЈП „Национални парк Ђердап“ и Музаја Баната Темишвар и да ту сарадњу треба наставити кроз разне програме. Начелник Департмана за природе науке Музеја Баната Темишвар, Андреј Киш, посебно је нагласио да се овакве изложбе осим приказивања природних реткости и њихове популаризације, приређују у циљу неопходног континуираног еколошког образовања. Сматрајући да је изложба „Дивља карпатска башта“ почетак добре сарадње две институције, генерални конзул Румуније у Зајечару, Јулијан Ницу, изразио је наду да ће сарадња НП Ђердап и Музеја Баната Темишвар бити финализована на одговарајући начин и бити проширена и на друге области, као туризам на пример који може донети доброг људима и са једне и са друге стране Дунава.

Аутор изложбе, др Сретко Милановић је потом  одржао предавање о дивљим орхидејама и ретким биљним врстама западне Румуније у коме је подсетио на почетке флористичких истраживања Баната и оно што су на том пољу радили Francesco Grisselini (1717-1784), Pal Kitaibel (1757-1817) ,  Antal Rochel (1770-1847), Johannes Heuffel и Nicolae Boscaiu (1925-2008). Такође је изнео  податак да у западном делу Румуније могу да се нађу 54 врсте терестричних орхидеја, а да их у флори Румуније има 58 врста, а да присуство орхидеја на одређеном станишту недвосмислено указује на непоремећене биолошке међуодносе, чиме су орхидеје прави индикатор “природности“ станишта.

Фото изложба „Моја Румунија-Добродошли у дивљу карпатску башту-Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније“, отворена је  до краја јуна.

Обележена слава Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“

Обредом освећења славске водице и резањем славског колача које је обавио парох доњомилановачки, протојер Иван Милановић са свештенством Борско-Поречког намесништва, а у присуству чланова Надзорног одбора ЈП „НП Ђердап“ и запослених обележена је слава Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“, млади Свети Никола. Српска православна црква (СПЦ) и њени верници 22. маја обележавају празник посвећен преносу моштију Светог оца Николаја – Мирликијског чудотворца.

Добродошли у дивљу карпатску башту

Поводом Дана биодиверзитета и Дана европских паркова Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ у сарадњи са Музејем Баната Темишвар из Румуније организује фото изложбу „Моја Румунија, добродошли у дивљу карпатску башту, Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније”, аутора др Сретка Милановића. Овом изложбом, фотографија дивљих орхидеја и ретких биљних врста „Дивље карпатске баште“ аутор указује на значај очувања флористичког диверзитета румунског дела Баната, којем обележје дају планине масива Јужних Карпата и Ђердапа. Отварању изложбе присуствоваће и аутор, др Сретко Милановић, који ће овом приликом одржати предавање на тему: Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније.
Фото изложба „Моја Румунија, добродошли у дивљу карпатску башту, Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније“ свечано ће бити отворена у понедељак, 25. маја у 12 часова у Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу. Ову занимљиву фото изложбу већ је видела публика у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду и Вршцу, а посетиоцима у Доњем Милановцу биће доступна до краја јуна.
Према подацима из Водича кроз биолошку и културно разноврсност НП Ђердап (Еколошко друштво Ендемит, 2012) укупно је познато око 25 хиљада врста орхидеја, које су распрострањене по целој земљиној кугли и представљају најбројнију фамилију међу цветницама. На подручју Националног парка Ђердап регистровано је укупно 11 врста фамилије Orchidaceae. Све врсте орхидеја заштићене су CITES конвенцијом.

Живот са природом у Националном парку Ђердап

У оквиру друге сезоне авантуристичко документарног ТВ серијала „Живот са природом“ аутора и водитеља Андреја Маричића, који се емитује на каналу Лов и риболов биће приказане три полусатне емисије снимљене овог пролећа на подручју Националног парка Ђердап и општине Мајданпек. Прва емисија посвећена НП Ђердап биће емитована у среду, 20. маја, друга у четвртак, 21. маја и трећа у петак, 22. маја.
Овај телевизијски документарно-авантуристички и путописни серијал омогућава гледаоцима у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији и Хрватској да виде како изгледа живот са природом и упознају дивље пределе, биљне и животињске врсте. Емисије друге сезоне серијала „Живот са природом“ емитују се сваког дана у 14 часова, 22 и 06 часова.

Позив за подношење понуда за јавну набавку добара – мануелних пречница 80цм (12 комада) – број – ЈНМВ 8/2015

НП Ђердап у серијалу документарног филма француско-немачког канала ТВ Арте

У Националном парку Ђердап боравила је екипа ТВ Арте (Association Relative à la Télévision Européenne) француско – немачког ТВ канала, снимајући материјал за серијал од пет филмова о новим земљама југоисточне Европе, које су настале распадом Југославије. Серијал под називом „Балкан експрес“ приказаће ове земље, њихове лепоте и специфичности, а биће емитован у оквиру емисије „АРТЕ отркића“ где се углавном емитују филмови о недовољно познатим пределима и земљама и њиховим становницима. За презентацију Србије аутор и редитељ серијала Мирјана Момировић, изабрала је осам регија у Србији, међу којима је и НП Ђердап. Поред Ђердапа, Србија ће бити презентована и материјалима снимљеним у Засавици, Белом Блату, Увцу, Тари, Мокрој Гори, Шаргану. Снимање материјала у Србији је у току, а емитовање серијала предвиђено је у сезони зима-пролеће 2015/2016.године.
Иначе, ТВ Арте постоји од 1992. године и емитује двојезични програм на француском и немачком језику и бави се производњом емисија докуметарног карактера о уметности, култури и природи.

Позив за подношење понуда за јавну набавку добара – кацига за моторе (29 комада) – број ЈНМВ 7/2015

НП Ђердап у другој сезони ТВ серијала „Живот са природом“

Емитовање друге сезоне авантуристичко-документарног ТВ серијала „Живот са природом“ аутора и водитеља Андреја Маричића почело је у суботу, 2. маја на каналу Лов и риболов. У оквиру друге сезоне биће емитоване три емисије које су овог пролећа снимљене у Националном парку Ђердап и то у среду, 20. маја, четвртак 21. и петак 22. маја. Овај телевизијски документарно-авантуристички и путописни серијал омогућава гледаоцима у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији и Хрватској омогућава да виде како изгледа живот са природом и упознају дивље пределе, биљне и животињске врсте. Емисије друге сезоне серијала „Живот са природом“ емитују се сваког дана у 14 часова, 22 и 06 часова.

Избор писма

Категорије

Временска прогоза