Архива по датуму

фебруар 2017.
П У С Ч П С Н
« јан    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Вести

Национални парк Ђердап на 39. Међународном сајму туризма у Београду

На највећој и најзначајнијој туристичкој манифестацији у источној Европи, 39. Међународном сајму туризма у Београду који се одржава од 23. – 26. фебруара 2017. године своје туристичке потенцијале представиће и Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ из Доњег Милановца. Заједнички штанд Управљача туристичког простора Лепенски Вир, Туристичке организације општине Мајданпек и ЈП „Национални парк Ђердап“ је у хали 4 Београдског сајма. Осим на овом заједничком штанду, ЈП „Национални парк Ђердап“ биће заступљено и на штанду Туристичке организације Србије у централном делу хале 4. На штанду националне туристичке организације, величине 115 м2, биће представљена целина туристичке понуде Србије, са нагласком на Дунав, културну понуду, краткe одморe у градовима, активни одмор у природи у комбинацији са сеоским туризмом, понуди везаној за кампинг и караванинг и манифестацијe које се одржавају у Србији, кao и гастрономију. На 39. Међународном сајму туризма у Београду учествује 1200 излагача из 56 земаља.

Почела продаја дозвола за рекреативни и привредни риболов за 2017.годину

           Годишње, дневне и вишедневне дозволе за рекреативни риболов у Националном парку Ђердап за 2017. годину могу да се купе у просторијама ЈП „Национални парк Ђердап“ у Добри, Доњем Милановцу и Текији. Цена годишње дозволе је 5 хиљада динара, дневне дозволе коштају 1000,00 динара, а вишедневне ( седам дана) 2000,00 динара. Осим у ЈП „Национални парк Ђердап“ годишње дозволе за рекреативни риболов продају и следећа удружења: КСР „Рудар“ Мајданпек, УРР „Риболовац“ Зајечар, ОСР „Тимок“ Зајечар, ООРР „Пек“ Кучево, СРК „Риболовачка прича“ Велико Градиште, а у КСР „Штука“ Доњи Милановац поред годишњих, могу се купити и дневне и вишедневне дозволе. Дозволе не могу да се купе без уредно враћене евиденције о улову рекреативног риболовца на обрасцу Е-1 за претходну годину. На риболовном подручју „Ђердап“ важе искључиво дозволе које издаје корисник ЈП „Национални парк Ђердап“.

            Почела је и продаја годишњих дозвола за привредни риболов на рибарском подручју „Ђердап“. Цена дозволе је 70 хиљада динара и може се платити у две једнаке рате. Дозволе за привредни риболов могу да се купе у просторијама ЈП „Национални парк Ђердап“ у Доњем Милановцу, Добри и Текији.

Обавештење о стављању на јавни увид предлога Плана управљања Националним парком Ђердап за период 2017-2026

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“, управљач Националним парком Ђердап, сагласно члану 54. став 6,7 и 8 Закона о заштити природе („Сл.гласник РС“, 36/09, 88/10 и 91/2010 – испр. и 14/16) у циљу обезбеђивања учешћа јавности, ставља на увид предлог Плана управљања Националним парком Ђердап за период 2017-2026. године.

Јавни увид траје у периоду од 17.01.2017. године до 16.02.2017.године. Материјал је доступан у штампаном облику у просторијама Управљача (ЈП „Национални парк Ђердап“, Краља Петра 14, Доњи Милановац), сваког радног дана од 7 до 15 часова. Исти материјал  доступан је у електронском облику на сајту Општине Мајданпек www.majdanpek.rs, сајту Општине Голубац www.golubac.org.rs и сајту општине Кладово www.kladovo.org.rs.

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“, Доњи Милановац, позива јавност да изврши увид у поменути предлог Плана управљања и најкасније до 16.02.2017. год. достави мишљења, примедбе и предлоге у писаном облику на адресу Управљача: ЈП „Национални парк Ђердап“, Краља Петра I 14a, Доњи Милановац или електронском поштом на адресу office@npdjerdap.org.

Помоћник директора за заштиту и развој  мр Ненад Радаковић  и руководилац службе заштите и развоја Драгана Милојковић  су задужени да, заинтересованим физичким и правним субјектима, сваког радног дана у периоду од 10 до 14 часова, пруже све информације везано за одредбе које су утврђене предлогом Плана управљања Националним парком Ђердап за период од 2017. до 2026. године.

Прихрањивање дивљачи

 

            Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ које је корисник Ловишта „Ђердап“ у складу са Ловном основом и годишњим плановима газдовања ловиштем континуирано прихрањује дивљач током читаве године. Ловочувари су на терену и ових јануарских дана, доносећи на хранилишта зрнасту и кабасту храну за зимско прихрањивање дивљачи.

Ледени јануар у Националном парку Ђердап

Ледени талас током кога су се на подручју Националног парка Ђердап температуре кретале од минус 5 до минус 18 заједно са јаким ветром, условио је формирање леда готово читавим током Дунава у Националном парку Ђердап. Будући да изузетно ниске температуре, снег и лед угрожавају велики број птица, чуварска служба ЈП „Национални парк Ђердап“ свакодневно контролише подручје, евидентира места концентрације водених птица и прихрањује их. Ловочуварска служба дивљач прихрањује зрнастом и кабастом храном. Рибљи свет у Дунаву, без обзира на количину леда и ниске температуре ваздуха, није угрожен.

Реализација пројекта „Потрага за благом стазама Националног парка Ђердап“

Након петодневне обуке WWF Академије за природу у Петници у ОШ „Вук Караџић“  Кладово је формиран пројектни тим под називом Ђердапски полетарци.

Чланови тима су са својим ментором Сузаном Симић-Добрић осмислили школски пројекат „Потрага за благом Националног парка Ђердап“.
Прва пројектна активност ,упознавање са лепотама и знаменитостима Националог парка Ђердап, реализована је 22. 12. 2016. године у сарадњи са представницима Службе заштите и развоја ЈП „Национални парк Ђердап“. Пројектни тим, али и ученици 7. и 8. разреда  су били у прилици да одгледају филм који промовише природне и културне вредности Ђердапа. Након одгледаног филма ученици су постављали питања о угроженим врстама и проблемима у заштити природе.
На крају дружења присутни су упознати са предстојећим пројектним активностима и дате су смернице за њихову реализацију.

 

За очувану природу потребна је сарадња локалног становништва и националних паркова

Преузето са: http://www.wwf.rs/vesti/?288031/Za-ocuvanu-prirodu-potrebna-je-saradnja-lokalnog-stanovnistva-i-nacionalnih-parkova

У оквиру програма „Заштићена подручја за природу и људе“ WWF заједно са партнерима ради на унапређењу управљања заштићеним подручјима. Циљ успостављања Савета корисника у националним парковима је да окупи, саслуша и помири интересе становништва, организација, институција и предузећа, који живе и раде у националним парковима или њиховој непосредној околини. Настојимо да заједничким радом дођемо до модела који ће на одржив начин повезати становништво и националне паркове, тако да успешан рад национаних паркова буде свима од користи. Такође, добра сарадња парка и локалне заједнице допринеће заштити природе и биолошке разноврсности, што је основни циљ WWF-а.

WWF је недавно објавио „Приручник за укључивање заинтересованих страна у управљање заштићеним подручјем“ за стицање знања и савета за укључивање локалне заједнице у управљање националним парком.

Приручник за Партиципативно управљање заштићеним подручјима првенствено је намењен управљачима заштичених подручја, али и другим учесницима у заштити природе. Припремљен је у формату који је погодан за практичну примену и свакодневну употребу. Верујемо да се заштићеним подручјима боље управља и да је природа боље очувана уколико је локална заједница на прави начин укључена у управљање.

Ради што бољег повезивања и размена идеја кључних заинтересованх страна WWF је у сарадњи са националним парковима Ђердап и Тара одржао и три радионице, на којима су учествовали представници локалних самоуправа, туристичких организација, организација цивилног друштва, укључујући ловце, риболовце и планинаре, представнике пољопривредника, локалних предузетника, институција из области образовања и културе.

Прва у низу била је радионица „Успостављање сарадње између националног парка и заинтересованих страна – Савет корисника као модел за укључивање“, одржана 24. новембра 2016. године у ЈП „Национални парк Ђердап“ (Доњи Милановац). Друга „Успостављање сарадње између националног парка и заинтересованих страна – Савет корисника као модел за укључивање“ одржана је 30. новембра 2016. године у ЈП „Национални парк Тара“ (Бајина Башта).

Основни циљ радионца била је идентификација кључних актера (појединаца и организација) који делују на подручју националних паркова и који представљају потенцијалне чланове будућих савета корисника националних паркова. Такође, на радионицама се дискутовало о предлогу модела савета корисника, начинима успостављања савета и о темама које би савет требало да разматра.

Радионица „Национални паркови – модел за одрживи развој“ организована у сарадњи са Сталном Конференцијом Градова и Општина у Београду 12. и 13. децембра 2016. године, окупила је представнике локалних самоуправа са подручја националних паркова Фрушка гора, Ђердап и Тара. Радионица је ставила акценат на разумевање заштите природе на нов и свеобухватан начин, као и разумевање директне везе заштите природе са друштвено-економским добробитима и развојем локалних заједница и региона. Циљ радионице био је стицање комуникационих вештина потребних за умрежавање и покретање сарадње и заједничких иницијатива.

Следећи кораци у успостављању савета се односе на проналажење конкретних предлога за састав савета и даљи развој модела савета корисника, односно акционог плана за даље деловање савета.

Циљ са којим је покренут програм „Заштићена подручја за природу и људе“ представља унапређење квалитета живота људи који живе или гравитирају ка заштићеним подручјима, а то се постиже промоцијом одрживог коришћења природних ресурса, спровођењем заједничких иницијатива са локалним становништвом и побољшањем политика заштите и очувања природе.

Преузимање: Приручник за укључивање заинтересованих страна у управљање заштићеним подручјем

prirucnik_naslovna (1)

Јавна расправа о проглашењу подручја Ђердапа за Рамсарско подручје

У седишту  Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“ у Доњем Милановцу, 13. децембра 2016. године, представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине у сарадњи са представницима Завода за заштиту природе Србије и Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“ организовали су јавну расправу о проглашењу подручја Ђердап за Рамсарско подручје. Како се овом приликом чуло очекује се да Ђердап постане 11. Рамсарско подручје у Србији и придружи се Ковиљско-петроварадинском риту, Лабудовом окну, Лудашком језеру, Обедској бари, Пештерском пољу, Сланом копову, Старом Бегеју-Царској бари, Власини и Засавици. Осим о проглашењу Ђердапа за Рамсарско подручје овом приликом било је речи о проглашењу првог геопарка у Србији, Геопарка Ђердап које ће, како се очекује, уследити идуће године.

Пријем нових чланова секције Млади чувари Националног парка Ђердап

ОШ „Вук Караџић“ Доњи Милановац је и ове године, у сарадњи са ЈП „Национални парк Ђердап“ формирала секцију Младих чувара заштићеног подручја. Тим поводом организован је пријем нових чланова секције. Млади чувари природе су представили свој план активности на заштити природе и промоцији природних и културних вредности Националног парка Ђердап. Планом су предвиђене радионице, трибине, активности на терену којима би се допринело развоју еколошке свести и увидео значај очувања животне средине. Чланови секције, ученици шестог, седмог и осмог разреда потписали су Повељу којом се обавезују на одговорно приступање заштити природе. Представници ЈП „Национални парк Ђердап“ су им поводом  пријема уручили мајице и беџеве.

Презентација Националног парка Ђердап на XIII Мини сајму „Култура, образовање, стваралаштво“ у Мајданпеку

Традиционални Мини сајам  „Култура, образовање, стваралаштво“ одржава се ове године у Мајданпеку од 12. до 17. децембра уз учешће двадесетак излагача. Међу излагачима се образовне и установе културе општине Мајданпек, поједине високошколске установе, удружења и појединци. Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ на овој манифестацији представило се промотивним и едукативним материјалима, а на свечаности отварања запослени у Служби за туризам ЈП „Национални парк Ђердап“ су презентовали све вредности највећег националног парка у Србији.

 

Избор писма

Категорије

Временска прогоза